«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών» επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, λίγες ώρες μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου από τις ΗΠΑ.

 

Όπως τόνιζαν οι πηγές του Μαξίμου, η κυβέρνηση «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

 

Υπενθυμίζεται πως σε δηλώσεις του σε συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην ΠΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

 

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, υποστήριξε, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

 

Ν.Δ.: Πολιτική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης

 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης» στο Σκοπιανό.

 

«Ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις ΗΠΑ μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

«Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός Άμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα» πρόσθεσε ο τομεάρχης της Ν.Δ.

 

Κάλεσε τέλος τον κ. Καμμένο «αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, να πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα, αποσύροντας άμεσα την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕξανεμίστηκαν τα κέρδη στο Χρηματιστήριο
Επόμενο άρθροΗ ατμοσφαιρική ρύπανση ενδεχομένως προκαλεί καρκίνο του στόματος