Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020, 16:38

Θάνος Ξυδόπουλος

Ο καφές πίνεται καθημερινά από πολλούς ανθρώπους, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γυναίκες αναζητούν διαβεβαίωση ότι αυτό το διεγερτικό είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Clare Collins, καθηγήτρια διατροφής στις ΗΠΑ αναφέρει:

Νομίζω ότι το “όχι” είναι η ασφαλέστερη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, καθώς μπορώ να πω ναι μόνο υπό όρους. Μια σημαντική ανασκόπηση του 2017 διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη καφέ, σε σύγκριση με τη χαμηλή ή την  καθόλου πρόσληψη, συσχετίστηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα χαμηλού βάρους γέννησης, πρόωρου τοκετού και απώλειας εγκυμοσύνης.

Αλλά μια ξεχωριστή κριτική που εστιάζει στην πρόσληψη καφεΐνης, η οποία περιελάμβανε καφεΐνη από όλα τα τρόφιμα και ποτά, διαπίστωσε ότι η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης από υγιείς έγκυες γυναίκες έως 300 mg ημερησίως δεν σχετίστηκε με παρενέργειες κατά την εγκυμοσύνη, γέννησης ή ανάπτυξης βρεφών.

Έτσι, ενώ το βασικό μήνυμα είναι να διατηρήσετε την ολική καφεΐνη σε λιγότερο από 300 mg την ημέρα, η πρόκληση είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθείτε με ακρίβεια την πρόσληψη σας.

Για παράδειγμα, ένας καφές τύπου barista μπορεί να περιέχει έως και 250 mg καφεΐνης, ανάλογα με το μέγεθος και τον τρόπο παρασκευής του. Ο στιγμιαίος καφές κυμαίνεται στα 50-100 mg ανά φλιτζάνι, ενώ ο παρασκευασμένος ή στάγδην καφές έχει 100-15 0mg ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη την περιεκτικότητα σε καφεΐνη του τσαγιού (10-90 mg ανά φλιτζάνι), κόλας (40-50 mg ανά κουτάκι), σοκολάτας (30-40 mg ανά 50 γραμμάρια) και ενεργειακών ποτών (80-130 mg) κατά την εκτίμηση της ημερήσιας πρόσληψής σας.

Πηγή: The Conversation


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020, 16:38

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Η UEFA μελετά μονούς αγώνες σε μία πόλη για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών κυπέλλων»
Επόμενο άρθροΌλα δείχνουν πρεμιέρα των πλέι οφ με τη γραμμή του οφσάιντ!