Οι κορυφαίοι αναλυτές του κόσμου διαφωνούν για το φετινό momentum

 

Τους τελευταίους μήνες, κυρίως, οι αναλυτές και οι «γκουρού» της οικονομίας, προσπαθούν να διαβλέψουν εάν το 2019 θα είναι όντως η χρονιά που θα σημάνει την έναρξη μιας περιόδου ύφεσης για τις παγκόσμιες αγορές. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο κινείται η επικαιρότητα τα τελευταια χρόνια, μπορεί να μας διδάξει ένα πράγμα μόνο: Ότι μάλλον, είναι απρόβλεπτη.

 

Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει χάσει ορμή, σε σχέση με πέρυσι, με το ΔΝΤ να υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για φέτος. Την ίδια ώρα, τα γεωπολιτικά ρίσκα έχουν αυξηθεί, από τους οικονομικούς πολέμους, στην πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη. Και έτσι, το ερώτημα είναι εάν κάτι από όλα αυτά θα είναι το λιθαράκι που θα ωθήσει την παγκόσμια οικονομία προς την ύφεση το 2019.

 

Από αλλού το περιμένει κανείς και από αλλού έρχεται. Για παράδειγμα, ο κόσμος φοβόταν μια (και πυρηνική) αναμέτρηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Β. Κορέας, όμως σήμερα βλέπουμε τον Donald Trump να συναντάται με τον Kim Jong Un και να του προτείνει τρόπους για οικονομικό boom στη χώρα του. Την ίδια ώρα, δυο άλλες πυρηνικές δυνάμεις, η Ινδία και το Πακιστάν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, με αερομαχίες και καταρρίψεις αεροσκαφών εκατέρωθεν για την αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ, μήλον της έριδος μεταξύ τους από το 1947.

 

Κι ενώ η παγκόσμια κοινότητα ανησυχεί και οι ΗΠΑ καλούν σε «αυτοσυγκράτηση», ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, εξήγησε στους γερουσιαστές ότι παρακολουθεί -με άλλους αξιωματούχους- την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, επειδή «οι χρηματοοικονομικές αγορές έγιναν πιο ευμετάβλητες προς το τέλος του έτους και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι πλέον λιγότερο υποστηρικτικές για την ανάπτυξη από ότι ήταν την περασμένη χρονιά». Και κατέληξε ότι «η Κίνα και η Ευρώπη προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», προσθέτοντας ότι η Fed παρακολουθεί και πώς θα εξελιχθεί το Brexit. Είναι αυτοί παράγοντες κινδύνου, πραγματικά, για την παγκόσμια οικονομία; «Ναι», απαντούν όλοι, όμως δεν συμφωνούν ότι αυτά σημαίνουν πως ήρθε η ύφεση.

 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, λέει ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να έχει ήδη καταγράψει τα χαμηλά της, γεγονός που σημαίνει ότι ο δρόμος έχει μόνο ανάπτυξη. Ο Jamie Dimon της JP Morgan Chase, από την άλλη, είναι πιο… επιφυλακτικός. «Είμαστε έτοιμοι για μια ύφεση», είπε στους επενδυτές, επισημαίνοντας ότι «δεν προβλέπουμε ύφεση. Απλώς επισημαίνουμε ότι είμαστε πολύ συνειδητοί για τους κινδύνους που υπάρχουν» (κυρίως την Ευρώπη, με την Ιταλία σε ύφεση, τη Γερμανία να οδεύει προς τα εκεί και τις υπόλοιπες οικονομίες να κινούνται σε ήπιους ρυθμούς).

 

Ο Kewsong Lee, co-CEO του The Carlyle Group είπε στο CNBC ότι φέτος δεν θα υπάρχει ύφεση, παρά την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως. «Πιστεύω», λέει, «ότι αυτό που βλέπουμε είναι αρκετό παγκόσμιο momentum πως δεν θα υπάρξει ύφεση το 2019».

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH AEEAΠ του Φουρλή και οι ευκαιρίες στη NA Eυρώπη
Επόμενο άρθρο«Είμαστε ακόμα ζωντανοί», λέει ο ΠΟΕ