Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, 12:55

Ζήσης Ψάλλας

Η σχέση μεταξύ των χειρότερων αποτελεσμάτων λόγω COVID-19 και της παχυσαρκίας αναγνωρίστηκε νωρίς στην πανδημία. Η πρώτη μεγάλη μελέτη που διερεύνησε αυτήν τη σχέση δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2020 και χρησιμοποίησε δεδομένα για 17 εκατομμύρια ενήλικες στην Αγγλία. Έδειξε ότι το να έχει κάποιος ΔΜΣ άνω του 40 -σοβαρή παχυσαρκία- σχεδόν διπλασίαζε τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19. Ωστόσο, δεν παρείχε δεδομένα για άτομα με ΔΜΣ στα χαμηλότερα εύρη π.χ. στα υπέρβαρα άτομα.

Μια δεύτερη βρετανική μελέτη βοήθησε να καλυφθεί αυτό το κενό, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περίπου 7 εκατομμύρια ενήλικες. Εξέτασε το πλήρες φάσμα του βάρους, χρησιμοποιώντας τον ΔΜΣ. Διαπίστωσε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος ήταν σε εκείνους με ΔΜΣ 23. Πάνω από αυτό, κάθε πρόσθετη αύξηση μίας μονάδας ΔΜΣ οδήγησε σε περίπου 4% αύξηση του κινδύνου θανάτου από COVID-19. Το να έχετε ΔΜΣ χαμηλότερο από 23 αύξησε επίσης αυτόν τον κίνδυνο.

Σε αντίθεση με αυτές τις δύο βρετανικές μελέτες που βασίζονται στην κοινότητα, μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ βασίστηκε σε περίπου 3.500 άτομα που νοσηλεύτηκαν με COVID-19. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους άνδρες, η «κατηγορία παχυσαρκίας ΙΙ» (ΔΜΣ που κυμαίνεται από 35 έως 39,9) και η «κατηγορία παχυσαρκίας ΙΙΙ» (ΔΜΣ 40 ή μεγαλύτερος) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνσυνο. Στις γυναίκες, η κατηγορία παχυσαρκίας III συσχετίστηκε επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά η σχέση ήταν λιγότερο σαφής για την κατηγορία παχυσαρκίας II.

Σε αντίθεση με τις βρετανικές μελέτες με δεδομένα από εκατομμύρια ανθρώπους, η αμερικανική μελέτη είναι σχετικά μικρή. Αυτό είναι προβληματικό, επειδή με λιγότερα άτομα, η ικανότητά της εκτίμησης του κινδύνου είναι λιγότερο ακριβή.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πούμε με βεβαιότητα ότι η παχυσαρκία είναι μικρότερος παράγοντας κινδύνου για COVID-19 στις γυναίκες. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χειρότερων αποτελεσμάτων από μόνη της. Είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 που μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα λόγω COVID-19. Γνωρίζουμε τέλος ότι το να τρώτε καλά και να είστε δραστήριοι βελτιώνει την υγεία και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο για COVID-19. 

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021, 12:55

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑΑΔΕ: Στα «δίχτυα» της 35 κοντέινερ λαθραία τσιγάρα
Επόμενο άρθροΥπ. Εργασίας: Αναγκαίος ο διάλογος επί πραγματικών στοιχείων και όχι με fake news