Πιάνουν δουλειά οι τευτλοπαραγωγοί – Δεσμεύσεις για διπλάσια παραγωγή – Eπανεκκίνηση των εργοστασίων σε Πλατύ και Ορεστιάδα 

 

Για αλλαγή σελίδας στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική μέρα», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας κατά την συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της κήρυξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου από τους τευτλοπαραγωγούς.

 

Κατά τις σημερινές ανακοινώσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, οι παραγωγοί δεσμεύτηκαν ότι θα διπλασιάσουν την παραγωγή τους για φέτος (13.000 στρέμματα ήταν το 2018), ενώ αύριο αναμένεται να λάβουν και τα σπόρια.

 

«Θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορική, γιατί αλλάζει σελίδα στην παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα. Η επένδυση γίνεται από αμερικανικά χρήματα και θα γίνει πάνω στην παραγωγή και πάνω στους αγρότες. Ευχαριστώ τον υπουργό για την υποστήριξη και για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος» σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Innovation Brain, Λούκας Φέκερ.

 

«Οι επενδυτές αναλαμβάνουν από τώρα την ευθύνη για την καλλιεργητική περίοδο και έγινε σήμερα και η γενική συνεννόηση με τους αγρότες για τους πόρους που θα κινηθεί η καλλιέργεια» δήλωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, τονίζοντας πως «το επενδυτικό σχήμα σε συνεννόηση με την διοίκηση της εταιρείας και την τράπεζα Πειραιώς θα καταθέσουν την τελική πρόταση στο δικαστήριο».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη καταθέσει αίτημα για υπαγωγή της επιχείρησης στα άρθρα 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα, άρθρα τα οποία περιγράφουν την διαδικασία εξυγίανσης και μεταβίβασης, ενώ αμέσως μετά το due diligence το οποίο θα διενεργήσει η Innovation Brain και η·Hellenic Farmers Company, η οποία θα κατέχει το 20% της επιχείρησης,·αναμένεται να καταθέσουν το business plan, ώστε να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο.

 

 

Σημειώνεται ότι με ευθύνη του νέου επενδυτή θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το εργοστάσιο που είναι στο Πλατύ και της Ορεστιάδα.

 

Τι προβλέπουν τα 2 άρθρα του πτωχευτικού κώδικα

 

ΑΡΘΡΟ 106Β: Επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης

 

Το πτωχευτικό δικαστήριο επικυρώνει τη συμφωνία εξυγίανσης, εφόσον έχει υπογραφεί από τον οφειλέτη και από την απαιτούμενη κατά την παρ. 1 του άρθρου 100 πλειοψηφία του συνόλου των πιστωτών και εφόσον πληρούνται σωρευτικά και τα ακόλουθα: 7 α. Πιθανολογείται ότι κατόπιν της επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης η επιχείρηση του οφειλέτη θα καταστεί βιώσιμη. β. Πιθανολογείται ότι η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών δεν παραβλάπτεται κατά την έννοια του άρθρου 99 παράγραφος 2. γ. Η συμφωνία εξυγίανσης δεν είναι αποτέλεσμα δόλου ή άλλης αθέμιτης πράξης ή κακόπιστης συμπεριφοράς του οφειλέτη, πιστωτή ή τρίτου, και δεν παραβιάζει διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, ιδίως του δικαίου του ανταγωνισμού. δ. Η συμφωνία εξυγίανσης αντιμετωπίζει με βάση την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης τους πιστωτές Στην περίπτωση που οι Περ/κές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ διαπιστώσουν, κατά την εξέταση των όρων της συμφωνίας, τη μη πλήρωση έστω και μιας εκ των ανωτέρω προϋποθέσεων οφείλουν όπως αναφέρουν αυτό κατά την εισήγησή τους περί ασκήσεως κύριας παρέμβασης προς τη Δ/νση Νομικών Υποθέσεων του ΕΦΚΑ και την Κεντρική Υπηρεσία ΚΕΑΟ.

 

ΑΡΘΡΟ 106Δ: Μεταβίβαση της επιχείρησης του οφειλέτη

Όταν κατά τη συμφωνία εξυγίανσης ή με σύμβαση που καταρτίζεται σε εκτέλεση αυτής μεταβιβάζεται το σύνολο ή μέρος της επιχείρησης του οφειλέτη, μεταβιβάζονται στον 10 αποκτώντα το ενεργητικό της επιχείρησης ή του μέρους της και ενδεχομένως, στο μέτρο που προβλέπεται στη συμφωνία, μέρος των υποχρεώσεων, ενώ οι λοιπές υποχρεώσεις κατά περίπτωση εξοφλούνται από το τίμημα της πώλησης της επιχείρησης ή του μέρους της, διαγράφονται, ή στην περίπτωση μεταβίβασης μέρους της επιχείρησης παραμένουν ως υποχρεώσεις του οφειλέτη ή κεφαλαιοποιούνται.

 

Η μεταβίβαση της επιχείρησης ή μέρους της, σύμφωνα με το άρθρο 106Δ, μπορεί να γίνει είτε σε τρίτο, είτε σε εταιρεία που συνιστάται από τους πιστωτές, είτε σε άλλη εταιρεία, υφιστάμενη ή νεοϊδρυόμενη, υπό τη μορφή εισφοράς εις είδος, τηρουμένων των προϋποθέσεων των άρθρων 9 και 9α του κ.ν. 2190/1920.

 

Είναι δυνατόν κατά τους όρους της συμφωνίας εξυγίανσης να συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με εισφορά σε είδος μέρους ή του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη, τηρουμένων των προϋποθέσεων των άρθρων 9 και 9α του κ.ν. 2190/1920.

 

Η εταιρεία αυτή αποκτά το σύνολο ή μέρος της επιχείρησης του οφειλέτη έναντι εξόφλησης των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη που έχουν εισφερθεί σε αυτή.

 

Σε περίπτωση που στην προς επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης προβλέπεται μεταβίβαση επιχείρησης, οι Περ/κές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ οφείλουν να εξετάζουν, για την άσκηση ή μη κύριας παρέμβασης του ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ, ενδελεχώς όχι μόνο τους όρους που προβλέπονται για την αποπληρωμή των οφειλών προς τον Ασφαλιστικό μας Φορέα, αλλά και τους γενικούς όρους που ενδέχεται να επηρεάζουν ή να εξαλείφουν πλήρως τα δικαιώματά του (λ.χ. άρση κατάσχεσης επί ακινήτου, εξάλειψη υποθήκης).

 

Στην περίπτωση, δε, που οι απαιτήσεις του ΕΦΚΑ προβλέπεται να ικανοποιηθούν μόνο εκ του τιμήματος της μεταβίβασης, υφίσταται κίνδυνος διαγραφής ακόμα και κύριας εισφοράς μεγάλου ύψους. Τέλος χρήζει ιδιαίτερης μνείας ο συχνά αναφερόμενος όρος στις συμφωνίες εξυγίανσης με μεταβίβαση επιχείρησης περί διαγραφής ή περιορισμού των ασφαλιστικών οφειλών που θα βεβαιωθούν μελλοντικά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές στην Τουρκία
Επόμενο άρθροH ΕΕ βάζει «φρένο» από το 2022 σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα