Είναι όλα έτοιμα, σχεδόν, για να ανοίξει η βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου Ιδρύματος στην Αγρία για το κοινό, τους βιβλιόφιλους, βιβλιοδίφες, παιδιά και μεγάλους, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του Ιδρύματος. Το Σάββατο 20 Μαΐου 2022 , στις 19.30, στη βιβλιοθήκη του Πορφυρογένειου Πολιτιστικού Κέντρου Αγριάς, με συντονίστρια την κ. Πορφυρογένη θα φιλοξενηθούν στον χώρο της βιβλιοθήκης δύο διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων: Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο Στρατής Μπουρνάζος, συγγραφείς του βιβλίου με τον τίτλο

«Σταύρος Ζουμπουλάκης Έντεκα συναντήσεις συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο», το οποίο εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Πόλις.

Το ‘σχεδόν’ που αναγράφει το Ίδρυμα έχει να κάνει με σχέδια για εμπλουτισμό του σημερινού αποθέματος βιβλίων, ήδη βρίσκονται σε επαφή με εκδοτικούς οίκους πρόθυμους να συμπράξουν σε αυτό. «Έχουμε μια ομάδα εθελοντών εκπαιδευμένων στη διαχείριση βιβλιοθήκης, και θα ξεκινήσουμε με την υπάρχουσα συλλογή».

Όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, οι δύο συνομιλητές συζητούν χωρίς συμβατικότητες για θέματα που τους απασχολούν. Ξεκινώντας από βιώματα του Στ. Ζουμπουλάκη, τα καλοκαίρια των παιδικών του χρόνων, τις σπουδές, τα πρώτα διαβάσματα η συζήτηση περνά στην εμπειρία της διδασκαλίας, στη διεύθυνση, για πολλά χρόνια, της Νέας Εστίας, και στα δύο ιδρύματα των οποίων είναι σήμερα επικεφαλής: τον Άρτο Ζωής και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Σειρά παίρνουν ζητήματα γενικότερα και μεγάλα, όπως η αρρώστια και ο πόνος, η πίστη και η θρησκεία, ο εβραϊσμός και ο αντισημιτισμός, η πολιτική, η λογοτεχνία.

Οι συζητητές αναφέρονται σε προσωπικότητες γοητευτικές, όπως ο Άγγελος Ελεφάντης, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Ζήσιμος Λορεντζάτος και άλλοι.

Οι απόψεις τους διαφέρουν, πολλές φορές αρκετά, άλλωστε, όπως λέει ο Στρατής Μπουρνάζος στον πρόλογο, οι συμφωνίες και οι διαφωνίες έπαιξαν κομβικό ρόλο στη συζήτηση. Όμως, ακόμη και ο τρόπος με τον οποίο οι δύο συνομιλητές χειρίζονται τις διαφορές είναι απολαυστικός, κρατά ζωντανή τη συζήτηση και την εμπλουτίζει. Ο αναγνώστης θα αντλήσει όχι μόνο γνώσεις αλλά και ένα σπάνιο μάθημα διαλεκτικής σκέψης και αντιμετώπισης διαφωνιών, και θα απολαύσει τον λόγο που κυλάει σας γάργαρο νερό, με μια εξαιρετική ακρίβεια, ωστόσο, χωρίς ούτε μία λέξη περιττή.

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα, και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 ώς το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του ΔΣ του Άρτου Ζωής. Τον Φεβρουάριο του 2013 ορίστηκε πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και το 2019 του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το 2017 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του μυθιστορήματος (2015) και με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών – Ίδρυμα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγμός των πενήτων: Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη (2016).

Ο Στρατής Μπουρνάζος γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία στην Αθήνα και το Ρέθυμνο και είναι διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ιστορία της εκπαίδευσης, τον ελληνικό αντικομμουνισμό, το στρατόπεδο της Μακρονήσου και τον Πολιτισμικό Ψυχρό Πόλεμο. Υπήρξε συνεπιμελητής και στη συνέχεια επιμελητής των «Ενθεμάτων» της Κυριακάτικης Αυγής (2002-2016). Δουλεύει ως διορθωτής κειμένων, αρθρογραφεί σε έγκυρα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Η μελέτη του, με θέμα τον Πολιτισμικό Ψυχρό Πόλεμο και το Congress for Cultural Freedom στην Ελλάδα, 1950-1967, θα κυκλοφορήσει το 2022, από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Προηγούμενο άρθροΗΑΕ: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε τη χώρα – Τι αποφασίστηκε για τη στρατιωτική συνεργασία
Επόμενο άρθροΜε Βεζένκοφ η καλύτερη πεντάδα της Euroleague