Μοιράσου το άρθρο:

Εγκαινιάστηκε σήμερα, το Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στο Βόλο, το οποίο θα στεγάζεται στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο (Γ. Καρτάλη 72 & Ροζού), σε χώρο που παραχώρησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του γενικού διευθυντή του ΟΒΙ Δρ. Ιωάννη Καπλάνη και του πρύτανη του Π.Θ. Ζήση Μαμούρη. Σκοπός του Γραφείου αποτελεί η διασύνδεση των καινοτόμων ιδεών με την οικονομική παραγωγή και η εμπορική αξιοποίησή τους, ενώ στρατηγικός στόχος του Οργανισμού είναι να ενισχυθεί η εφευρετική δραστηριότητα στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα στην Κεντρική Ελλάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κατοχυρώσει κάποιος την ευρεσιτεχνία – πατέντα του, είναι να μην δημοσιευτεί ακαδημαϊκά, γιατί «καίγεται» η δυνατότητα ευρεσιτεχνίας, ενώ οι αιτήσεις που θα κατατίθενται μπορεί να είναι από ακαδημαϊκούς, μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή και ιδιώτες.

Οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες του περιφερειακού γραφείου έχουν τη δυνατότητα:

  • να προμηθεύονται έντυπο πληροφοριακό υλικό για την προστασία των Εφευρέσεων και την καταχώριση των Βιομηχανικών Σχεδίων, καθώς και έντυπα κατάθεσης αιτήσεων για τίτλους προστασίας
  • να συζητούν με στέλεχος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας τυχόν απορίες τους για τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης, τα τέλη, τη δυνατότητα Έρευνας μέσα από ΔΕ και Βιομηχανικά Σχέδια
  • να λαμβάνουν εξατομικευμένη βοήθεια σε θέματα προστασίας της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και κατοχύρωσης ερευνητικών αποτελεσμάτων
  • να λαμβάνουν πληροφόρηση σχετικά με τη δυνατότητα προστασίας των ευρεσιτεχνιών και τις διαφορετικές διαδικασίες αξιοποίησής τους
  • να συζητούν θέματα που αφορούν στην προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό
  • να ενημερώνονται για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που παρέχει ο ΟΒΙ στο κοινό του

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Δρ Γιάννης Καπλάνης τόνισε ότι είναι σημαντικό ο ΟΒΙ να βρίσκεται κοντά στους χρήστες, στην εφευρετική κοινότητα και το οικοσύστημα καινοτομίας της κάθε περιφέρειας. Το Γραφείο στο Βόλο θα καλύπτει την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ανάλογα γραφεία ιδρύονται σε Γιάννενα. Ξάνθη και Κομοτηνή.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΒΙ, στις περίπου 600 εθνικές καταθέσεις για πατέντες – ευρεσιτεχνίες, που δέχεται ετησίως, οι περίπου 30-40 αφορούν την περιοχή της Θεσσαλίας, κυρίως για τον αγροδιατροφικό τομέα, θερμοδυναμική, ιατρική μηχανήματα και έπιπλα.

Ο κ. Καπλάνης εξήγησε ότι οι καταθέσεις αυτές προέρχονται και από τον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά μπορούν να προέρχονται από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ή και ιδιώτες. Επίσης τόνισε ότι από τις 15 Απριλίου γίνεται και ηλεκτρονική κατάθεση ευρεσιτεχνιών και η υπεύθυνη του γραφείου στο Βόλο θα μπορεί να ενημερώσει τους εφευρέτες και τους χρήστες των υπηρεσιών για τις δυνατότητες κατάθεσης και για την αξιοποίηση της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ώστε να έχουν στρατηγική οι επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιήσουν την καινοτομία.

Το κόστος κατάθεσης της αίτησης ανέρχεται σε 50 € και άλλα 300 € για την έκθεση έρευνας και ο ενδιαφερόμενος γλιτώνει το κόστος συναλλαγής, που υπολογίζεται σε εργατοώρες, με τις οδηγίες που θα πάρει από το γραφείο.

Ο πρύτανης Ζήσης Μαμούρης από την πλευρά του, χαρακτήρισε σημαντική μέρα για το Π.Θ., γιατί ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αποφάσισε να ιδρύσει ένα παράρτημα στο Πανεπιστήμιο, κάτι που εντάσσεται σε μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια ώστε το Π.Θ. να μπορέσει να αξιοποιήσει την ερευνητική δραστηριότητα και να τη μετουσιώσει σε επιχειρηματική δραστηριότητα, κατοχυρώνοντας την πνευματική ιδιοκτησία, είτε πρόκειται για προϊόντα, είτε για κατασκευές, είτε για καινοτόμες ιδέες.

Ο καθηγητής του Π.Θ. και διευθυντής της Μονάδας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Παντελής Σκάγιαννης, τόνισε ότι από τα μαθήματα επιχειρηματικότητας, φτάσαμε στο μνημόνιο συνεργασίας με τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και στη δημιουργία ενός γραφείου πατεντών, δηλαδή καταθέσεων αιτημάτων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ο καθηγητής είπε ότι αυτό είναι σημειολογικά και ουσιαστικά σημαντικό, επειδή στο Π.Θ. υπάρχουν πολλά εργαστήρια που κάνουν έρευνα και, αν συμφωνούν, τους συμφέρει και θέλουν οι ερευνητές  (φοιτητές και καθηγητές), μπορεί να κατοχυρωθεί ως πατέντα.

Ο ίδιος είπε ότι η Μονάδα  Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας θα προτρέπει τους ερευνητές να πηγαίνουν να συζητούν το ζήτημα των πατεντών.

Η υπεύθυνη του γραφείο του ΟΒΙ στο Βόλο Κατερίνα Καλλιγέρη επισήμανε ότι θα υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, αλλά και επαφή με τα κεντρικά του Οργανισμού στην Αθήνα για καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση, καθώς υπάρχουν πιο σύνθετες βάσεις δεδομένων και κατάλληλοι εξεταστές για όλη τη διαδικασία, που θα μπορέσουν να κατευθύνουν έναν ενδιαφερόμενο, να κάνει σωστή κατάθεση για να κατοχυρώσει αυτό που χρειάζεται.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτον ανακριτή 68χρονος για αποπλάνηση ανηλίκου και νεαροί για αρπαγή 20χρονου
Επόμενο άρθροΗ Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου