Ποια είναι τα επόμενα βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης

 

Με την απόφαση προσδιορίζονται τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά την πορεία υλοποίησης της επένδυσης όσον αφορά την προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων. Ειδικότερα η απόφαση Ζορμπά προβλέπει:

 

– Να προηγείται της έναρξης οποιουδήποτε τεχνικού έργου η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

 

– Να εξασφαλιστεί ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

 

– Οι επισκευές και μετασκευές λιμενικών έργων που προβλέπει η Μελέτη να γίνουν σε υφιστάμενες νόμιμες λιμενικές κατασκευές. Σε περίπτωση που κάποια κατασκευή δεν είναι νομίμως αδειοδοτημένη, να εξεταστεί η δυνατότητα νόμιμης αδειοδότησης.

 

– Να εξασφαλιστεί ειδική προστασία και στερέωση των αρχαιοτήτων που τυχόν εντοπιστούν στα πρανή του ρέματος των Τραχώνων. Τα στοιχεία αυτά να περιληφθούν στην οριστική μελέτη του έργου, η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

 

Σχετικά με το ενυδρείο – Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών προβλέπει ότι Η οριστική μελέτη “Υποδομών και Δικτύων” και η Μ.Π.Ε. να κατατεθούν προς έγκριση στις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.

 

Επίσης όσον αφορά την υπογειοποίηση της Λ Ποσειδώνος προβλέπεται ότι η άνω στάθμη αυτής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει “το υπάρχον επίπεδο του δρόμου εάν δεν τεκμηριωθεί ως απολύτως αναγκαίο από τεχνικής άποψης”.

 

Προβλέπεται ακόμη, με δαπάνη του Κυρίου του Έργου, και να κατατεθούν προς έγκριση από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ οι μελέτες που αφορούν στην προστασία, ανάδειξη και αποκατάσταση των μνημείων και στη διαμόρφωση τους περιβάλλοντος χώρου τους: α) του ταφικού περιβόλου του Ελληνικού, β) του αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Κοσμά, γ) των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.

 

Να σημειωθεί ότι παρά την απόφαση της Μυρσίνης Ζορμπά, οι εκκρεμότητες που θα πρέπει να ολοκληρωθούν για να ξεκινήσει η επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό παραμένουν. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για τη χορήγηση άδεια καζίνο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτις κάλπες σήμερα οι Αυστραλοί
Επόμενο άρθροΣφοδρή αντίδραση ΝΔ για την άδεια Κουφοντίνα