Την ανάγκη για ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων που θα διατηρεί δίκαιες αποδόσεις για τους αγρότες εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων μιλώντας στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η επιτυχία της στρατηγικής “Από το αγρόκτημα στο πιάτο” θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη όλων μας» ανέφερε η κ. Κυριακίδου και επισήμανε ότι μόλις δύο μήνες από την υπογραφή του, ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για Υπεύθυνες Επιχειρήσεις Τροφίμων και Πρακτικές Μάρκετινγκ έχει τώρα σχεδόν 80 υπογράφοντες.

«Είναι υπέροχο να βλέπεις αρκετές πρωτογενείς οργανώσεις παραγωγών να συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία, ξεκινώντας ένα ταξίδι βιωσιμότητας παράλληλα με τους κατασκευαστές τροφίμων, τους λιανοπωλητές τροφίμων, τις υπηρεσίες τροφίμων και τον τομέα της φιλοξενίας» προσέθεσε.

Παράλληλα, η Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι «οι αγρότες χρειάζονται ποικίλο, υψηλής ποιότητας φυτικό αναπαραγωγικό υλικό που εγγυάται υψηλές αποδόσεις, πληροί κριτήρια αειφορίας, προσαρμόζεται στην κλιματική αλλαγή, διασφαλίζει την αγροδιατροφική ασφάλεια και συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Συμπλήρωσε ότι η νομοθεσία προσαρμοσμένη στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και τις πολιτικές προτεραιότητες θα προσφέρει πιο βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και μεγαλύτερη ποικιλία φυτών.

«Σχεδιάζουμε να υιοθετήσουμε νομοθετική πρόταση στα τέλη του 2022», ανέφερε.

Η Στέλλα Κυριακίδου επισήμανε ότι ο αναθεωρημένος νόμος για την υγεία των φυτών συνδυάζει το νέο νομικό πλαίσιο για την υγεία των φυτών με το επίσημο πλαίσιο ελέγχου. «Η νέα μας προσέγγιση προσφέρει βελτιωμένη επιτήρηση επιβλαβών οργανισμών και εκτίμηση κινδύνου, οδηγώντας σε έγκαιρη ανίχνευση και ταχύτερη εξάλειψη» εξήγησε τονίζοντας ότι «η βελτίωση της υγείας των φυτών μας θα ενισχύσει επίσης τις προσπάθειές μας να μειώσουμε τη χρήση και τον κίνδυνο φυτοφαρμάκων».

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα διαδραματίσει καίριο ρόλο εδώ. Θα δώσει κίνητρα στους αγρότες να χρησιμοποιήσουν πιο εναλλακτικές τεχνικές καταπολέμησης παρασίτων και όπου απαιτούνται φυτοφάρμακα, να στραφούν σε προϊόντα χαμηλού κινδύνου και μη χημικά διευκρίνισε η Επίτροπος.

Σχετικά με τον «Νέο νόμο για την υγεία των ζώων» ανέφερε ότι λειτουργεί επίσης καλά. «Μετά από ανησυχίες που τέθηκαν από αυτήν την επιτροπή, θεσπίσαμε μια μεταβατική περίοδο για την αντιμετώπιση ζητημάτων σχετικά με την πιστοποίηση της υγείας για τις μετακινήσεις και τις εισαγωγές εντός της ΕΕ» προσέθεσε.

Η Επίτροπος σημείωσε επίσης ότι η βασική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» είναι το μελλοντικό νομοθετικό πλαίσιο για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, το οποίο θα προτείνουμε έως το 2023, υπογραμμίζοντας ότι «θα συμβάλλει καθοριστικά στην πορεία προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο διαθέτουμε τα τρόφιμα στην αγορά της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τους λόγους βιωσιμότητας. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι θα καθορίσει την έννοια ενός βιώσιμου συστήματος τροφίμων, τους στόχους του και τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Έφυγες και κλαίει ο άνεμος, το κύμα. Κλαίνε τ’ άστρα κι η νυχτιά» – Το τελευταίο τραγούδι για τον Μίκη
Επόμενο άρθροΠέτρος Φιλιππίδης – Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του ηθοποιού