Την άμεση υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει στην ίδια συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι εργασίες του οποίου αρχίζουν στις 16:30 ώρα Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.

Μετά και τις αποφάσεις του χθεσινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. η Ελλάδα, η Κύπρος και οι 28 χώρες-μέλη θα ζητήσουν να υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο και ανάδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θα τονίσει ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες (ώρα Ελλάδας) έχει ως εξής:

Σήμερα:

  • 00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
  • 00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • 30 Έναρξη εργασιών
  • 15 Δείπνο εργασίας
  • Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο

Αύριο Παρασκευή:

  • 30 Αφίξεις ηγετών
  • 30 Συνεδρία για το ευρώ
  • 30 Συνέντευξη Τύπου

«Ο Κύπριος πρόεδρος μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του» επισήμανε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος και εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθούν τα ομόφωνα συμπεράσματα από το πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο ζήτησε «κατάλληλα μέτρα κατά της Τουρκίας χωρίς καθυστέρηση» και αποφάσισε να παγώσουν οι διαδικασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

Η Τουρκία είναι απομονωμένη και βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα θα συμμετάσχει και στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων έθεσε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντ. Τραμπ.

Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση τόνισε το Στεητ Ντιπάρτμεντ και συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές.

Τις διαστάσεις της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει στην σημερινή σύνοδο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει μέτρα.
Ανάλογη θέση διατύπωσε και η Φώφη Γεννηματά. ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη επισήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Η τουρκική προκλητικότητα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ-Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (video)

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑίθριος σήμερα ο καιρός στην Κρήτη
Επόμενο άρθροΠανελλαδικές: Αυλαία για τα ΕΠΑΛ με μαθήματα ειδικότητας