Τα 28,3 δισ. ευρώ έφτασε τον Ιανουάριο του 2022 η συνολική αξία του εμπορίου αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και αύξηση 16% σε σχέση με τον μέσο όρο της τριετίας. Οι εξαγωγές ανήλθαν στα 15,8 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές αποτιμήθηκαν σε 12,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% και 38% αντίστοιχα.

Παράλληλα, τον Ιανουάριο συνεχίστηκε η τάση χαμηλότερων εξαγωγών και υψηλότερων εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο είναι μειωμένο κατά 50% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα παραπάνω ευρήματα περιλαμβάνονται στη μηνιαία εμπορική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Ιανουάριο του 2022.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εξαγωγές σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μαζί με την Κίνα αντιπροσωπεύουν το 40% του συνόλου των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ. Οι εξαγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 894 εκατ. ευρώ (+36%) για να φτάσουν τα επίπεδα του 2020 μετά από μια απότομη πτώση πέρυσι. Αυτό ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των εξαγωγών πουλερικών και αυγών, λαχανικών, μπύρας, μηλίτη και άλλων ποτών.

Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 323 εκατ. ευρώ (+21%), κυρίως λόγω των δημητριακών, των πουλερικών και των αυγών. Οι εξαγωγές προς την Κίνα, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 414 εκατ. ευρώ (28%).

Οι κύριες πηγές εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων τον Ιανουάριο του 2022 ήταν οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία. Αυτές οι τέσσερις χώρες αντιπροσωπεύουν το 35% του συνόλου των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής στην ΕΕ. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 137% φτάνοντας σε αξία άνω του 1 δισ. ευρώ, με ιδιαίτερα έντονη αύξηση στις εισαγωγές κρασιού και προϊόντων με βάση το κρασί, καθώς και πουλερικών και αυγών. Παρά τη σημαντική αυτή αύξηση, οι εισαγωγές από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν 21% κάτω από τα επίπεδά τους του Ιανουαρίου 2020.

Οι κορυφαίες κατηγορίες εξαγωγών της ΕΕ

Πριν από τη ρωσική εισβολή, οι εισαγωγές από την Ουκρανία είχαν αυξηθεί κατά 88% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022, φτάνοντας την αξία του 1 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές σιτηρών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 258 εκατ. ευρώ (136%). Κατά τα άλλα, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 16%, ενώ οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 67%.

Εξετάζοντας συγκεκριμένα προϊόντα, οι τρεις κορυφαίες κατηγορίες εξαγωγών της ΕΕ ήταν τα παρασκευάσματα και τα προϊόντα άλεσης δημητριακών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί. Αυτές αντιπροσώπευαν το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων διατροφής. Τον Ιανουάριο του 2022, αυτοί οι τομείς αύξησαν τις εξαγωγικές τους αξίες κατά 203 εκατ. ευρώ, 219 εκατ. ευρώ και 227 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι εξαγωγές σιτηρών επίσης αυξήθηκαν κατά 210 εκατ. ευρώ ή 24%. Ενώ το χοιρινό κρέας παραμένει ο τέταρτος ισχυρότερος εξαγωγικός τομέας, η αξία των εξαγωγών χοίρειοι κρέατος μειώθηκε κατά 233 εκατ. ευρώ (-16%) σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Όσον αφορά τις εισαγωγές, η αξία των εισαγωγών ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνικών καλλιεργειών ήταν πάνω από 1,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022. Αυτά τα προϊόντα αντιπροσώπευαν το 14% του συνόλου των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων το 2021.

Η αξία των εισαγωγών φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 89% από έτος σε έτος και έφτασε τα 900 εκατομμύρια, κυρίως λόγω του κραμβέλαιου. Οι εισαγωγές φρούτων αποτιμήθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 6% σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, καταγράφηκε κατακόρυφη πτώση στις εισαγωγές ελιών και ελαιόλαδου, οι οποίες μειώθηκαν κατά 18%.ΕΕ:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓεμάτο κουτάβια σημείο κοντά στη Γορίτσα (vid)
Επόμενο άρθροΡόδος: Στρατιωτικοί παρίσταναν τους αστυνομικούς και έδειραν κόσμο