Με γνώμονα τη διαφύλαξη του κύρους του Ειδικού Δικαστηρίου και του ίδιου του θεσμού της δικαιοσύνης, η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή, ζήτησε να διαβιβασθούν αρμοδίως στην Εισαγγελία της Αθήνας τα πρακτικά της δίκης, που αφορούν σε όσα κατατέθηκαν από τη γραμματέα του Χρήστου Καλογρίτσα για «φακέλους» που έφευγαν από τα γραφεία του κατηγορούμενου επιχειρηματία προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αρμοδίως να ελεγχθούν, όπως προβλέπει ο νόμος.

«Θα πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συγκροτείται από ανώτατους δικαστές και όλοι είμαστε υπεύθυνοι σαν θεματοφύλακες του κύρους της δικαιοσύνης. Γιατί το λέω αυτό; Δεν πρέπει να γίνει εδώ στίβος, για να μην πω αρένα πολιτικών αντιπαραθέσεων.

»Εδώ δικάζουμε παράβαση καθήκοντος ενός πρώην υπουργού. Έχουμε κάποια ευθύνη όταν λέγονται πράγματα για βαλίτσες. Θα ζητήσω να διαβιβασθούν αρμοδίως τα πρακτικά για την κατάθεση της μάρτυρος, ώστε αρμοδίως να ελεγχθούν.

«Να κινηθούμε έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις»

»Σαν δικαστές, πρέπει να κινηθούμε έξω από πολιτικές αντιπαραθέσεις – και παρεκτρέπεται το πράγμα σε πολιτικές αντιπαραθέσεις», είπε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με την έναρξη της συνεδρίασης, λίγο πριν αγορεύσει επί της έντασης πλαστότητας και παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεομένων, που υποβλήθηκε χθες από την πλευρά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, αμφισβητώντας τα γραπτά μηνύματα που έχει υποβάλει ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας τόσο στο στάδιο της έρευνας της υπόθεσης από τη Βουλή, όσο και ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Ιωάννα Κλάππα, επισήμανε από έδρας ότι με την ανακοίνωση της απόφασής τους επί της ουσίας της υπόθεσης, θα ανακοινώσουν μετά από τη διάσκεψή τους και την απόφασή τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Νέα έρευνα, αν ληφθεί τέτοια απόφαση

Σε περίπτωση πάντως που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αυτό σημαίνει ότι τα πρακτικά της δίκης που αφορούν στην κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα, Ευθαλίας Διαμαντή, θα σηματοδοτήσουν νέα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα των λεγομένων της, καθώς και αν έχουν και από ποια πρόσωπα διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Νωρίτερα, από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος, προσκόμισαν δύο πραγματογνωμοσύνες γραφολόγου, με τις οποίες προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο γραφικός χαρακτήρας στις σελίδες του ημερολογίου ανήκει στη γραμματέα του επιχειρηματία, Ευθαλία Διαμαντή.

Με τη δεύτερη πραγματογνωμοσύνη επισημαίνεται ότι από την ανάλυση και τη σύνθεση δεδομένων που εμπεριέχονται στα ψηφιακά μηνύματα (SMS), που προσκόμισε ο επιχειρηματίας, δεν προκύπτει θέμα νόθευσης αυτών.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις του πρώην υπουργού, η εισαγγελέας, Όλγα Σμυρλή, πρότεινε να αναγνωστούν τα μηνύματα του Χρήστου Καλογρίτσα, επισημαίνοντας ότι αυτά, σε εκάθε περίπτωση, ελευθέρως εκτιμώνται από το δικαστήριο, καθώς δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία άρσης του απορρήτου.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΥπΑΑΤ: Πότε θα καταβληθεί η ενίσχυση για τις ζωοτροφές
Επόμενο άρθροΝΔ: Αφωνία Τσίπρα για τις «σακούλες με τα μαύρα»