Μοιράσου το άρθρο:

Ολοκληρώνεται  μια ακόμη εκπαιδευτική περίοδος για τα εργαστήρια των παραδοσιακών τεχνών του Λ.Ε.Β.  Και η φετινή ήταν μια πολύ δημιουργική χρονιά,  γεμάτη νέες εμπειρίες, που πρόσφεραν, εκτός από την οργανωμένη εκπαίδευση στα τέσσερα τμήμα (υφαντική, κέντημα, πλεκτική και ραπτική) τα σεμινάρια, οι εκθέσεις, οι συναφείς εκδηλώσεις, οι εκδρομές και γενικά οι δράσεις   που συμβάλλουν στην απόκτηση  ερεθισμάτων για τους εκπαιδευόμενους με τρόπο βιωματικό και ευχάριστο. Να σημειωθεί επίσης,  ότι φέτος -για  πρώτη φορά- λειτούργησε στο χώρο των εργαστηρίων με μεγάλη επιτυχία  μουσειοπαιδαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των δυο σχολικών βαθμίδων, αφιερωμένο στην Υφαντική, το οποίο θα συνεχιστεί και του χρόνου.

Με αφορμή το τέλος της τρέχουσας εκπαιδευτικής περιόδου για τα εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών οργανώνεται μια ανοικτή ενδιαφέρουσα εκδήλωση, την Δευτέρα 24 Ιουνίου και ώρα 8.30  μ.μ.  στον κήπο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79).  Στην εκδήλωση θα γίνει  ειδική παρουσίαση του βιβλίου «Θέατρο και Υφαντική» (εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ)  του Λάκη Κουρετζή,  Παιδαγωγού – Σκηνοθέτη – Επιτ. Δρ.  Πανεπιστημίου Αθηνών.  Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας  και ο ηθοποιός-σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς.

 

Παράλληλα,  εκ μέρους της Εφορείας Οικοτεχνίας του ΛΕΒ  θα παρουσιαστούν όψεις της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των εργαστηρίων με  ενδεικτική  έκθεση των δημιουργιών των εκπαιδευομένων, εντός του μουσειακού χώρου του ΛΕΒ. Έργα,  που αποτυπώνουν την τέχνη των παραδοσιακών τεχνών που εξυφαίνονται  στα αντίστοιχα εργαστήρια που αναβίωσε τα τελευταία χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.  

Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Λάκη Κουρετζή εμπεριέχει  στοχασμούς – υπαινιγμούς  – προσομοιώσεις – συγκριτικές προσεγγίσεις για το Θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι και τη σχέση τους με την Υφαντική. Ένα βιβλίο με πολλές  αναγνώσεις και συνυφάνσεις για το πώς διαπλέκονται οι τέχνες και ιδιαίτερα αυτές του Θεάτρου και της Υφαντικής.   Δεν πρόκειται για βιβλίο που ασχολείται επίπεδα με ένα θέμα ή κάποια ιστορία. Αν και το θέμα του είναι η σχέση του Θεάτρου με την Υφαντική, η ιστορία που ξετυλίγεται μέσα σ’ αυτό είναι μια παλιά ιστορία της διαίρεσης και του συσχετισμού των τεχνών με αφορμή τον «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» του ΠΛΑΤΩΝΑ. Το θέμα, όπως και η ιστορία, αποδομείται σε εκατόν είκοσι πέντε παραγράφους, παρέχοντας στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αναδομήσει, να επιλέξει εκείνες τις παραγράφους που απηχούν κατά την κρίση και τις επιλογές του πολλαπλές συνθέσεις του θέματος. Συνεπικουρούμενος από έναν αριθμό διαλόγων, παρεκβάσεων και παρακειμένων, και ακολουθώντας τη διαλεκτική που αναπτύσσει ο ΠΛΑΤΩΝ στο ίδιο έργο του,  ο αναγνώστης μπορεί να επιχειρεί απόπειρες συνδυασμών και σύνθεσης διάφορων παραγράφων που θα ευνοούσαν γι’ αυτόν μια προσφορότερη διασύνδεση της Τέχνης του Θεάτρου με την Τέχνη της Υφαντικής. Εν κατακλείδει  του ηθοποιού με τον υφαντή. […] (Από τον πρόλογο της έκδοσης).

Απευθύνεται ανοικτή πρόσκληση στις  φίλες και στους φίλους    των εργαστηρίων του ΛΕΒ και σε όσους ενδιαφέρονται για τη σημειολογική σχέση-διαπλοκή  της Υφαντικής με το Θέατρο να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕνημέρωση του ΣΥΡΙΖΑ Ικαρίας για έργα και χρηματοδοτήσεις στο νησί
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του βιβλίου “Το σημάδι του Κάιν” της Ελένης Κεκροπούλου