Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή, τη συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση από τις επιπτώσεις αυτής στην ζωή μας, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής της μέσω της πολιτικής προστασίας.

 

Κεντρική διαπίστωση της εκδήλωσης ήταν ότι “το 1/3 του χρόνου των ειδήσεων παγκοσμίως αφιερώνεται σε καταστροφές του περιβάλλοντος, στην υποβάθμισή του και σε ανθρωπιστική κρίση”, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

 

“Οι φυσικές καταστροφές μπορούν να μετατραπούν σε τεχνολογικές καταστροφές που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και οδηγούν σε ανθρωπιστικές κρίσεις” ανέφερε ο κ.Λέκκας, σημειώνοντας ότι η ατμόσφαιρα, “είναι το πιο ευπαθές σημείο της γης”.”Εκτιμούμε ότι στο μέλλον, λόγω περιβαλλοντικών φαινομένων, θα έχουμε 150 εκατομμύρια μετανάστες” πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον κ.Λέκκα, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, τριπλασιάζονται οι πλημμύρες και αυξάνονται κατά έξι φορές οι κατολισθήσεις, κατάσταση που θέτει καινούργιες προκλήσεις στην πολιτική προστασία. “Τρεις πυλώνες συνθέτουν την πολιτική προστασία, η επιστημονική πληροφόρηση, οι επιχειρησιακοί φορείς και η κοινωνία” τόνισε ενώ αναφερόμενος στην καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, υπογράμμισε ότι υπάρχει “πρόβλημα θεσμικού πλαισίου”, που δημιούργησε και την καθυστέρηση στην εντολή της εκκένωσης.

 

Ο υποδιοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χαλκιδικής, Αριστείδης Κατιρτζίδης σημείωσε από την πλευρά του ότι μία στις δύο πυρκαγιές οφείλεται γενικότερα σε ανθρώπινη αμέλεια, θέτοντας ως παράδειγμα και το Μάτι όπου η φωτιά ξεκίνησε από την καύση ξερών χόρτων και σκουπιδιών και εξαπλώθηκε.

 

“Στον εθνικό αντιπυρικό σχεδιασμό πρέπει να συμπεριληφθούν η αξιοποίηση της βιομάζας στα δάση, οι στοχευμένες δράσεις για τις ζώνες μίξης δασών και οικισμών και κίνητρα για την επιστροφή πολιτών στα δάση”, συμπλήρωσε. Στην εκδήλωση μίλησε και ο ομότιμος ερευνητής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μιχάλης Πετράκης, ο οποίος εκτίμησε ότι τα “150 εκατομμύρια μετανάστες λόγω κλιματικών αλλαγών είναι πολύ χαμηλή σε αριθμό πρόβλεψη”.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠάιατ: Ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας
Επόμενο άρθροΤον Φλεβάρη εισαγωγή του VAR στο Champions League