Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα, της γενοκτονίας των Εβραίων της Ευρώπης από το Γ’ Ράιχ, ήταν το γεγονός ορόσημο, που άλλαξε οριστικά, τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Στο Άουσβιτς στις 4.30 το απογευμα θα ξεκινήσει η τελετή για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης, από τον Κόκκινο Στρατό. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν περίπου 200 επιζώντες του Ολοκαυτώματος. Θα εκπροσωπηθούν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις. Στις εκδηλώσεις μνήμης θα παραβρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, θα εκπροσωπηθούν 60 κράτη και διεθνείς οργανώσεις. Από 27 χώρες θα παραβρίσκονται οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επισκέπτεται Έλληνας πρωθυπουργός το χώρο μαρτυρίου στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η αναζωπύρωση του μίσους τα τελευταία χρόνια, από τον βίαιο εξτρεμισμό έως τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας, δείχνει ότι ο αντισημιτισμός, οι άλλες μορφές θρησκευτικού φανατισμού, ο ρατσισμός και οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό», παρατηρεί ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του, για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
«Αλλά όπως το μίσος συνεχίζεται, έτσι πρέπει να συνεχίζεται και η δική μας αποφασιστικότητα να το καταπολεμήσουμε», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Σήμερα και κάθε μέρα τιμούμε τα θύματα του Ολοκαυτώματος, επιδιώκοντας την αλήθεια, τη μνήμη και την εκπαίδευση και οικοδομώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο».

Η Ελλάδα τιμά την Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ενός λεπτού σιγή υπέρ των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος τήρησε το μεσημέρι η Oλομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις δωρεές του Ιδρύματος Νιάρχος για την Υγεία.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι το παράδειγμα των μαρτύρων Ελλήνων Εβραίων και Χριστιανών και το Ολοκαύτωμα, μας υποχρεώνει να πολεμάμε τη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό.

Στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας (συμβολή Μελιδώνη, Ερμού και Ευβούλου, στο Θησείο), έγινε νωρίς το μεσημέρι κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, των επιζώντων ομήρων, πρεσβειών ξένων χωρών, πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανισμών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι είναι καθήκον όλων μας να παραμείνει η μνήμη των τραγικών αυτών γεγονότων ανεξίτηλη και ζωντανή. Υπογραμμίζει δε πως η Ελλάδα «θα εργάζεται αδιάλειπτα για να μην ξεχαστούν ποτέ αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους και για να μη ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες

Την ανάγκη να μην ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στο Twitter. «Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος σήμερα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας από τους Ναζί, όπως και τα εκατομμύρια θύματα, ανάμεσα στα οποία και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες Εβραίοι. Ποτέ ξανά!».

Και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε ανάρτηση στο Twitter για την Παγκόσμια Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Φόρος τιμής στα θύματα της αποτρόπαιας θηριωδίας του Ολοκαυτώματος. Ποτέ Ξανά.

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚ. Χατζηδάκης: Προχωράμε άμεσα τη διαδικασία εξυγίανσης της ΛΑΡΚΟ (audio)
Επόμενο άρθροΥπερδιπλασιάστηκε στα 65 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του Προγράμματος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας