Τα βέλη της προς όσους κάνουν γιόγκα στρέφει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για γυμναστική, αλλά έχει θρησκευτική βάση και, επομένως, όσοι επιδίδονται σε αυτήν ακολουθούν επιταγές του ινδουισμού.



Η Εκκλησία της Ελλάδος επανέρχεται και απορρίπτει εκ νέου τη γιόγκα ως είδος γυμναστικής, υπενθυμίζοντας στο ποίμνιό της, πως είναι μία επικίνδυνη μόδα, ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Αφορμή για την αντίδραση της Εκκλησίας, όπως αναφέρεται στην απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ήταν δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης για την τεχνική της γιόγκα, ως τρόπου αντιμετώπισης του άγχους την περίοδο της πανδημίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ομοφώνως αποφάσισε να υπενθυμίσει στο χριστεπώνυμο Πλήρωμα ότι η «Γιόγκα» αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουϊσμού, διαθέτει ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων και δεν αποτελεί «είδος γυμναστικής». Ως εκ τούτου επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι η «Γιόγκα» τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας.

Στο πλαίσιο του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία στη χώρα μας είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη, η επιλογή για γιόγκα είναι δικαίωμα του καθενός, ανέφερε ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος.

«Είναι σαφές σαφέστατο ότι δεν είναι γυμναστική. Τώρα, οι επιλογές του καθενός, είναι επιλογές του καθενός και ελεύθερες», είπε, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε εμείς να του πούμε κάνε αυτό ή κάνε εκείνο. Ο καθένας έχει υπόσταση, σκέψη, θέληση και προπαντώς νουν».

«Στην Ελλάδα η γιόγκα είναι άσκηση», δήλωσε η Σίσσυ Φραγκιαδάκη, δασκάλα γιόγκα τα τελευταία 10 χρόνια.

«Φροντίζουμε πολύ τις αρθρώσεις, τον συνδετικό ιστό, το λεμφικό σύστημα, βασιζόμαστε στο ιατρικό κομμάτι της άσκησης», τόνισε η κα. Φραγκιαδάκη.

«Η γιόγκα που είναι φιλοσοφία και αναφέρεται στο θρησκευτικό κομμάτι λέγεται μπάκτι γιόγκα. Μπάκτι γιόγκα εμείς δεν κάνουμε. Εμείς κάνουμε τις ασκήσεις».

«Όσο για το αν μπορεί κάποιος χριστιανός ορθόδοξος να κάνει γιόγκα, η ίδια απάντησε: Όλοι χριστιανοί ορθόδοξοι είναι εδώ, με τους σταυρούς τους.. κι εμείς χριστιανοί ορθόδοξοι είμαστε. Και ευχέλαιο έχουμε κάνει και αγιασμό και έχουμε βαφτιστεί και δεν έχουμε πρόβλημα».

Και το 2016 με απόφασή της η Ιερά Σύνοδος είχε αφορίσει την γιόγκα, με αφορμή την τότε πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ να θεσπίσει την 21η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Μπουρνούς: Τελειωτικό χτύπημα στον αθλητισμό από τον κ. Αυγενάκη
Επόμενο άρθροΠιθανή νέα έκδοση ομολόγου το προσεχές δίμηνο