Έντονη διαδικτυακή αντιπαράθεση, μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας  προκάλεσε η ομιλία του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας.

Ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της πολιτικής της Ρωσίας στις εκκλησιαστικές υποθέσεις εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε ομιλία του με θέμα «Ο ρόλος των ΗΠΑ ως θεματοφύλακας της ελευθερίας», σε διημερίδα με θέμα «Η Θρησκεία στον Σύγχρονο Κόσμο: Προκλήσεις και Προοπτικές για τον Διάλογο και την Ειρήνη», που διοργάνωσαν το περιοδικό «Foreign Affairs The Hellenic Edition» και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Όπως σημείωσε, «η Ρωσία χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέρος μιας υβριδικής στρατηγικής, ως εργαλείο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων και τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων και αντιλήψεων».

O κ. Πάιατ επιτέθηκε στη ρωσική Εκκλησία και στην προσπάθεια του Πατριαρχείου Μόσχας να προκαλέσει ρήγμα στον ορθόδοξο κόσμο με αφορμή την απόδοση τόμου αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία και την αναγνώρισή της από την Ελλαδική Εκκλησία τον Οκτώβριο του 2019. Μάλιστα όπως είπε η Ρωσική Εκκλησία προσπάθησε να τιμωρήσει την Ελλάδα αναφερόμενος στην απόφαση για αποκλεισμό των εν Ελλάδι θρησκευτικών τουριστικών προορισμών που αποτελούν πόλο έλξης για πολυάριθμους Ρώσους τουρίστες.

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, εξέφρασε τον σεβασμό του για τη σημασία της Ορθοδοξίας για τον ελληνικό πολιτισμό και τον ελληνικό λαό και τόνισε ότι «η Ορθοδοξία διατήρησε τον Ελληνισμό μέσα στην οθωμανική κατοχή και υπήρξε το κλειδί για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης». Τόνισε ακόμα ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδης αμερικανική αξία και καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και γι’ αυτό σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η θρησκεία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος. Εξήρε δε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία στην ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και στη σύνδεση της ελληνοαμερικανικής Διασποράς με την πατρίδα, ενώ για μία επιπλέον φορά τάχθηκε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ. Βαρθολομαίου, το εγκώμιο του οποίου έπλεξε για «τη σταθερή του δέσμευση για διαθρησκειακό διάλογο».

Η αντίδραση της Ρωσίας

Η αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας ήταν άμεση στο Twitter, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διαδικτυακή «σύγκρουση» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ πρεσβειών ΗΠΑ και Ρωσίας.

«Η αγραμματοσύνη στα της Ορθοδοξίας, η άγνοια των κανόνων της, η εργαλειοποίηση της θρησκείας, η παραπληροφόρηση… Όλα αυτά δεν είναι συμβατά ούτε με την πίστη, ούτε με την ηθική, ούτε με τη διπλωματία» απάντησε η ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα μέσα από τον λογαριασμό της στο twitter.



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟΑΕΔ – Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου οι προσλήψεις για γυναίκες 30 ετών και άνω
Επόμενο άρθροΠέθανε από κορωνο’ι’ό 67χρονος καθηγητής