Στις 5.000 περίπου ανέρχονται οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τ. Τσαπλές. Ο κ. Τσαπλές, ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα συχνό πρόβλημα, το οποίο ωστόσο, μπορεί σύμφωνα με τον ίδιο να αντιμετωπιστεί εαν οι εργαζόμενοι δράσουν συλλογικά και απαιτήσουν το αυτονόητο, να πληρώνονται δηλαδή, στην ώρα τους.

Εχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία περιπτώσεις εργαζομένων που δεν πληρώνονταν στην ώρα τους, ξεκαθάρισε ο κ. Τσαπλές, αρκεί οι εργαζόμενοι να δράσουν μέσα από τα Σωματεία τους και το Εργατικό Κέντρο. Ο πρόεδρος του ΕΚΛ υπενθύμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία προβλέπει ξεκάθαρα τι γίνεται στην προκειμένη περίπτωση.
Οπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις «ο εργοδότης, κάθε διευθυντής ή εκπρόσωπος της επιχείρησης που δεν καταβάλλει μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο τις αποδοχές των εργαζομένων, τιμωρείται με φυλάκιση έως 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο μεταξύ 25 και 50% των χρωστούμενων.

Ο εργαζόμενος μπορεί παράλληλα να διεκδικήσει την πληρωμή των δεδουλευμένων. Το αδίκημα είναι αυτόφωρο, αν γίνει η μήνυση στο χρόνο που έπρεπε να πληρωθεί ο μισθός, κατά τη συμφωνία ή την συνήθεια της επιχείρησης (ημέρα μισθοδοσίας).

Μήνυση μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος, το σωματείο ή η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας. Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις ο εργοδότης θεωρείται «υπερήμερος» και μπορούμε να ζητήσουμε (συνήθως δικαστικά ή με επέμβαση της επιθεώρησης εργασίας) την πληρωμή τόκων υπερημερίας για καθυστερημένες αποδοχές.

Με βάση τη νομοθεσία, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του πλήρη μισθού, των επιδομάτων και των δώρων, οι εργαζόμενοι ατομικά ή συλλογικά μπορούν να κάνουν και επίσχεση εργασίας. Επίσχεση εργασίας μπορεί να γίνει και για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, για να πάρουμε την ετήσια άδεια όταν ο εργοδότης μας την αρνείται μέσα στο χρόνο, για την διεκδίκηση της εβδομαδιαίας ανάπαυσης, για την επαναφορά των αρχικών όρων εργασίας σε περίπτωση βλαπτικής μεταβολής.

Δηλαδή δικαιούνται να δηλώσουν στον εργοδότη ότι διακόπτουν την εργασία τους, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο εργοδότης βρίσκεται σε κατάσταση υπερημερίας, με όλες τις απορρέουσες γι αυτόν απέναντι στο μισθωτό υποχρεώσεις, δηλαδή να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του. Το χρόνο της υπερημερίας του εργοδότη, ο μισθωτός όχι μόνο δεν υποχρεούται να προσφέρει εργασία, αλλά δικαιούται και να απασχοληθεί αλλού για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Βέβαια νοείται ότι πρέπει παράλληλα να είναι σε κάθε στιγμή έτοιμος προς εργασία στη διάθεση του εργοδότη, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αρθεί η υπερημερία του».

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι διεργασίες στα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ενόψει των εθνικών εκλογών (video)
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του Α. Τσίπρα στην ΕΡΤ