Η Ινδία προχώρησε στην εκτόξευση του βαρύτερου ως τώρα δορυφόρου της μέσω γαλλικού πυραύλου, προκειμένου να ενισχύσει τις υπηρεσίες του ευρυζωνικού της Ίντερνετ.

 

Η Ινδική Διαστημική Υπηρεσία (ISRO) εκτόξευσε τον 5,8 τόνων δορυφόρο GSAT-11 από το διαστημοδρόμιο του Κουρού στη Γαλλική Γουϊάνα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Ο ισχυρός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος θα τεθεί σε γεωστατική τροχιά και οι μεταδότες του θα έχουν ενεργοποιηθεί ως τα τέλη του μήνα.

 

Όπως αναφέρουν οι Times of India, ο GSAT-11 εκτοξεύτηκε μαζί με τον νοτιοκορεατικό Geo-Kompsat-2A, o οποίος αφέθηκε τέσσερα λεπτά μετά την αποδέσμευση του ινδικού δορυφόρου. Σύμφωνα με το BBC η επιλογή του γαλλικού πυραύλου για την αποστολή του δορυφόρου (η διάρκεια ζωής του οποίου θεωρείται πως θα είναι 15 έτη), έγινε επειδή η Ινδία δεν έχει η ίδια δικό της πύραυλο ικανό να σηκώσει τέτοιο φορτίο.

 

Ο επικεφαλής της ISRO, Καϊλασαβαντιβού Σιβάν, είπε σε δημοσιογράφους πως ο δορυφόρος θα «παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών ανά τη χώρα». Επιστήμονες λένε πως θα παρέχει πρόσβαση στο Ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές στην Ινδία (πχ λόφοι και νησιά), όπου δεν είναι διαθέσιμες συμβατικές συνδέσεις Ίντερνετ, και θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και αντιμετώπισης καταστροφών, ενώ θα παρέχει επίσης δυνατότητες πρόσβασης στο Ίντερνετ από πτήσεις στην Ινδία.

 

Σημειώνεται πως στη χώρα υπάρχουν πάνω από 440 εκατομμύρια χρήστες του Ίντερνετ, αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί ως το 2022. Ωστόσο, οι χαμηλές ταχύτητες ή η έλλειψη υπηρεσιών εξακολουθούν να επηρεάζουν την πρόσβαση στις πιο απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχει συνδεσιμότητα με καλωδία.

 

Η ασιατική χώρα αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό «παίκτη» στην αναδυόμενη αγορά του διαστήματος, με δεκάδες τηλεπικοινωνιακούς και μετεωρολογικούς δορυφόρους σε τροχιά – το 2014 είχε καταφέρει να στείλει σκάφος στην Άρη με την πρώτη απόπειρα. Ακόμη, το 2018 είχε καταφέρει να στείλει στο διάστημα 104 δορυφόρους διαφόρων μεγεθών με μία εκτόξευση, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 37, που κατείχε η Ρωσία από το 2014.

 

Τα συγχαρητήριά του έδωσε στην ISRO μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι. “Συγχαρητήρια στην ISRO για την επιτυχή εκτόξευση του GSAT-11, που είναι ο βαρύτερος, μεγαλύτερος και πιο προηγμένος δορυφόρος τηλεπικοινωνιών της Ινδίας” έγραψε σχετικά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε διαβούλευση το νομοσχέδιο για προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων
Επόμενο άρθροΟι Ελβετοί μπλόκαραν τους λογαριασμούς του κουμπάρου του Παπαντωνίου