Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η στενή παρακολούθηση του ερευνητικού συνεχίζεται από την Ελληνική φρεγάτα ακόμη και τώρα που έχει στρέψει ανατολικά και κατευθύνεται όπως δείχνει η ρότα του προς τις τουρκικές ανατολικές ακτές.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι τα σενάρια είναι δυο.

Το πρώτο αφορά τις καιρικές συνθήκες που υποχρέωσαν τον καπετάνιο να πάει κόντρα στον καιρό ώστε να μην του κοπούν τα καλώδια.

Το δεύτερο που ίσως έχει και μεγαλύτερη βάση αφορά τι τεστ σε χρόνους αντίδρασης της Ελληνικής πλευράς.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓEEΘΑ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις που έχουν να κάνουν με σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας που βρέθηκε σχεδόν 60 ναυτικά μίλια εντός της ανατολικής πλευράς της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από την ώρα που το Orus Reis πέρασε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα παρακολουθούνταν από την Ελληνική φρεγάτα η οποία έδινε on line εικόνα στο Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων και ταυτόχρονα το ίδιο έκαναν και αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή.

Οι Αξιωματικοί της Ελληνικής φρεγάτας είπαν αρκετές φορές στον ασύρματο- απευθυνόμενοι προς τον καπετάνιο του σεισμογραφικού- ότι βρίσκεται το πλοίο του με ποντισμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αρχικά δεν υπήρξε απάντηση αλλά στις διαρκείς κλήσεις από την Ελληνική φρεγάτα, ο κυβερνήτης του Orus Reis απάντησε ότι βρίσκεται εντός της Τουρκικής ΑΟΖ.

Και μετά από αυτή την πρόκληση, η επόμενη ήταν να πλησιάσουν δυο πολεμικά πλοία της Τουρκίας ώστε να πλαισιώσουν το ερευνητικό λίγη ώρα πριν αποφασίσει να στρέψει ανατολικά για να πάρει την ρότα ίσως προς το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε.

Κλείνοντας το περιστατικό με το σεισμογραφικό έχει συμπέσει με την επίσκεψη στο Ελληνικό επιτελείο του Διοικητή των Νατοϊκών Δυνάμεων και Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε τον ΣΑΚΕΡ για όλη αυτή την εξέλιξη και την πρόκληση με τον Πτέραρχο Γουόλτερς να δηλώσει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες ενέργειες.

 

Συγκυριακό γεγονός, που προήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τον πλου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι δεν πρόκειται για κάτι το οποίο προκαλεί οποιαδήποτε ανησυχία.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 989, ο Γ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου ούτε ερευνητικές εργασίες, και άρα το όλο περιστατικό είναι σε στάδιο αποδρομής. Είπε, μάλιστα, ότι έχουν υπάρξει οι αναγκαίοι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε εμφατικά για να συμπληρώσει, «ελέγχουμε απολύτως την κατάσταση».

Στο μεταξύ, 24 χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την κρίση των Ιμίων και οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι Έλληνες ενωμένοι στέλνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα, ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας είναι αδιαπραγμάτευτα», ανέφερε ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Τουρκικό ερευνητικό πλοίο σε διεθνή ύδατα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα-Παρακολουθείται από ελληνικό πολεμικό (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση του Ρουβίκωνα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά