Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τον πληθωρισμό πρόκειται πιθανότατα να προχωρήσει, τον ερχόμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συντηρώντας την αβεβαιότητα για το πόσο γρήγορα θα αναγκαστεί να αντιδράσει στις επίμονα υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό αποκαλύπτει το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης του συμβουλίου, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η ΕΚΤ έχει υποτιμήσει μέχρι τώρα το πόσο γρήγορα θα αυξηθεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη φέτος, καθώς οι οικονομίες της περιοχής ανακάμπτουν δυναμικά από την καθίζηση που προκάλεσε πέρυσι το ξέσπασμα της πανδημίας.

Τα πρακτικά, λοιπόν, αποκαλύπτουν πως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ θεωρούν πως το οικονομικό επιτελείο της Τράπεζας θα αναγκαστεί να αυξήσει εκ νέου τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού την ερχόμενη χρονιά, κατά την νέα έκθεση που θα δημοσιευτεί τον ερχόμενο μήνα.

Αυξημένη αβεβαιότητα

Τα μέλη του συμβουλίου παραδέχτηκαν πως υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα και για τις προοπτικές αύξησης των τιμών τόσο το 2023 όσο και το 2024, γεγονός που πιθανότατα θα επηρεάσει τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας τους επόμενους μήνες, από την εξέλιξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, έως τη διαμόρφωση των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση συμφώνησαν πως είναι εξαιρετικά σημαντικό για το συμβούλιο να αποφύγει να αντιδράσει υπερβολικά και πρόωρα, διατηρώντας ωστόσο ανοιχτά τα περιθώρια επιλογών του, ώστε να μπορεί να αντιδράσει εάν ο πληθωρισμός είτε ανέβει πιο ψηλά είτε πιο χαμηλά από το όριο που θέτει η Τράπεζα.

Στο επίσημο ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί από το συμβούλιο, μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης, είχε επισημανθεί πως παρά τα προβλήματα που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός, η ΕΚΤ επιμένει πως πολλοί από τους παράγοντες που ώθησαν τις τιμές υψηλότερα, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα υποχωρήσουν σταδιακά από την ερχόμενη χρονιά. Αν και με πιο αργό ρυθμό από ότι είχε προβλεφθεί.

Εκτίναξη πληθωρισμού

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έδειξαν εκτίναξη του δείκτη στο 4,1% τον Οκτώβριο, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και 13 χρόνια, γεγονός που ώθησε αγορές και αναλυτές να εκτιμούν πως η ΕΚΤ μπορεί να πιεστεί να πάει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στην επόμενη χρονιά, ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι με την Τράπεζα της Αγγλίας και την αμερικανική Fed.

Πάντως, από την πλευρά της η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ προ ημερών προειδοποίησε πως η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αντιδράσει εσπευσμένα στην αύξηση του πληθωρισμού, αλλά να συνεχίσει να τροφοδοτεί την ανάκαμψη της οικονομίας, επαναλαμβάνοντας την άποψη πως ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί από την ερχόμενη χρονιά.

Η όλη συζήτηση προφανώς θα επηρεάσει την απόφαση που θα λάβει το συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου, αναφορικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, τόσο του έκτακτου PEPP λόγω της πανδημίας που ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο όσο και του τακτικού APP. Θα είναι δε, και το τελευταίο συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχει ο… βασιλιάς των γερακιών, Γενς Βάιντμαν, καθώς ο νυν πρόεδρος της Bundesbank έχει υποβάλλει την παραίτηση του και αναμένει την ανακοίνωση του διαδόχου του, εντός των επόμενων ημερών, από τη νέα γερμανική κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο πανόραμα της Ευρωλίγκας
Επόμενο άρθροΚαιρός – Αεροχείμαρρος φέρνει ισχυρές καταιγίδες – Πού απαιτείται προσοχή