Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου επέλεξε τις 26 Νοεμβρίου για τον εορτασμό της ελιάς, όχι τυχαία: Η ελιά είναι «παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αρμονίας, το οποίο έχει πλέον εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους και συμβάλλει στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και στη διατήρηση των φυσικών πόρων».

H ελιά ζει και προσφέρει καρπούς για αιώνες, καλλιεργείται σε κάθε έδαφος, αγαπά το μεσογειακό κλίμα, ζητά ελάχιστη περιποίηση και αξιοποιείται πλήρως: ως καρπός, φύλλωμα και ξύλο. Σήμερα, χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα ζουν ή συμπληρώνουν το εισόδημά τους από την καλλιέργεια της ελιάς.

Η Ελλάδα, μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως, βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη χώρα μας κάθε άτομο καταναλώνει σχεδόν 17,9 κιλά ελαιολάδου ετησίως.

Αυτή η ευρεία χρήση του στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα το έχει καταστήσει βασικό μαγειρικό λίπος, αλλά και βασική «σάλτσα», που περιχύνεται πάνω από αναρίθμητα πιάτα, από ψάρια έως όσπρια, ενώ χρησιμοποιείται ακόμα ως συντηρητικό διαφόρων τροφίμων (π.χ. τουρσιά) και στο ψήσιμο. Το ελαιόλαδο είναι τόσο αφομοιωμένο στην ελληνική κουζίνα, που υπάρχει ολόκληρη κατηγορία από φαγητά βασισμένα σε αυτό, τα γνωστά λαδερά, παραδοσιακά πιάτα των Ελλήνων.

Η βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο συνδέονται άρρηκτα με εμβληματικές και διεθνώς αναγνωρισμένες κουζίνες, όπως η κρητική κ.ά., ενώ συνιστούν το βασικό διατροφικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και συνθέτουν τη γνωστή διατροφική τετράδα ελιά-αμπέλι-σιτάρι-όσπρια στην οποία εντάσσεται και η ελληνική μαγειρική.

H σχέση των Ελλήνων με την ελιά και το ελαιόλαδο, αδιάλειπτη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, φωτίζει και πλουτίζει τη ζωή και το τραπέζι τους. Απαραίτητη βάση της ελληνικής κουζίνας, το ελαιόλαδο προσφέρει καθημερινά μια υγιεινή και πλούσια σε γεύση τροφή και είναι παρόν στις εκδηλώσεις και τελετές του κύκλου της ζωής και του κύκλου του χρόνου.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, εκατομμύρια δέντρα, χιλιάδες παραγωγοί. Μεταποίηση, εξαγωγές, διακρίσεις, σοβαρές επενδύσεις. Πλούτος για τη χώρα μας απ’ τα πανάρχαια χρόνια.

Η ιερή ελιά ήταν, είναι και θα είναι η σφραγίδα και η υπογραφή στην ταυτότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επί χιλιάδες χρόνια θρέφει τον τόπο. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει μέσα σε κάποιον ελαιώνα.

Και σήμερα, η καλλιέργεια της ελιάς παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην οικονομία του τόπου, αφήνοντας εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ αγροτική οικογένεια.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο“Ξαφνικά” πέθανε στον ύπνο του 81χρονος στο Βελεστίνο
Επόμενο άρθροΚοτανίδου – «Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι ανεμβολίαστοι»