Χαμηλές οι επιδόσεις της χώρας μας

 

Ιδιαιτέρως χαμηλές επιδόσεις στην «οικονομική ελευθερία» σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφει η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την σχετική έρευνα που διεξάγει το Ινστιτούτο Fraser.

 

Στην εν λόγω έρευνα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 108η θέση ανάμεσα σε 162 χώρες του πλανήτη, με επιδόσεις αντίστοιχες με εκείνες της Κίνας και της Σουαζιλάνδης.

 

Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως η απονομή Δικαιοσύνης και ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, πόσο ισχυρό είναι το νόμισμα μιας χώρας, η ελευθερία του διεθνούς εμπορίου, οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις στην πρόσβαση στην αγορά, το μέγεθος του κράτους και κατά πόσο εμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

 

Σε σχέση με το 2015, το 2016 η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις. Βρίσκεται ωστόσο πολύ χαμηλότερα από την Κύπρο (18η θέση), τη Ρουμανία (20η), την Αλβανία (34η) και την Τουρκία (86η). Το 2014 η Ελλάδα καταλάμβανε την 88η θέση, και το 2015 την 111η.

 

Στην τελευταία θέση (162η) βρίσκεται και φέτος η Βενεζουέλα.

 

Όπως σχολιάζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, «την ώρα που κάποιοι κυνηγούν τον “μπαμπούλα” του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαραιτήθηκαν οι συνιδρυτές του Instagram
Επόμενο άρθροΣυμφωνία για Συμβολαιακή Τραπεζική με Hotel Brain Capital και Χαλβατζής Μακεδονική