Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε, το πρωί της Παρασκευής, στην έναρξη των πρόδρομων εργασιών για την εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, η οποία θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο πάρκο στην Ευρώπη, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες, και με μία πρότυπη αστική ανάπλαση που θα περιλαμβάνει ανοιχτές υποδομές πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο. Διαφορετική, ωστόσο, άποψη έχει η αντιπολίτευση.

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, μία συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας αυτά τα παλιά, άχρηστα κτήρια του παλιού αεροδρομίου, βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που ξεπεράστηκαν για να φτάσουμε ως εδώ τόνισε: «Πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο να φτάσουμε στο σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα και όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν. Θέλω να μνημονεύσω ιδιαίτερα τρεις Υπουργούς, πρώτα απ’ όλα τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είχε και τη συνολική εποπτεία του έργου αυτού, τον Χρήστο Σταϊκούρα, τη Λίνα Μενδώνη και τους Υφυπουργούς μας, κ.κ. Παπαθανάση και . Οικονόμου. Συνεργάστηκαν άψογα μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς και όλα τα στελέχη της διοίκησης, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να έχουν πια για τα καλά ξεκινήσει τα έργα στο Ελληνικό».

Να σημειωθεί ότι το ακίνητο του πρώην αεροδρομίου ήταν αναξιοποίητο επί περίπου 19 χρόνια, ενώ χρειάστηκε μία οκταετία και 52 πράξεις -ανάμεσά τους 18 νομοθετικές παρεμβάσεις- προκειμένου να μπουν μπουλντόζες στο οικόπεδο.

Μετά τις εκλογές του περσινού Ιουλίου η κυβέρνηση κλήθηκε να ψηφίσει πέντε νόμους που τροποποιούσαν τον βασικό νόμο για το Ελληνικό, ενώ και σε άλλα νομοθετήματα εντάχθηκαν ρυθμίσεις που αφορούσαν την επένδυση. Χρειάστηκαν επίσης 10 Υπουργικές και Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που διευκόλυναν τη δρομολόγηση των εργασιών, αλλά και τρεις αποφάσεις κτηματολογίου ώστε να διορθωθούν διάφορα σφάλματα του παρελθόντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε και στις αντιλήψεις που επικρατούσαν κι έβαζαν φρένο για τόσα πολλά χρόνια στην υλοποίηση του έργου. «Θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις, για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου, διότι εδώ στο Ελληνικό συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μία που ήθελε τον χώρο τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μία αντίληψη αδράνειας. Και μία αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από την δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια με το Δημόσιο, το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους τους κατοίκους της Αττικής και αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο έχει για εμένα προσωπικά τεράστια σημασία», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του.

Η επένδυση

Η επένδυση, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελέσει πηγή αναπτυξιακής ώθησης για την ελληνική οικονομία και πόλο έλξης επισκεπτών και κεφαλαίων στη χώρα μας.

Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας στην πλήρη της ανάπτυξη -10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής- και θα προσελκύσει 1 εκατομμύριο νέους τουρίστες.

Επίσης, υπολογίζεται ότι η επένδυση θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ κατά 2,4% έως την ολοκλήρωσή της και θα τονώσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους.

Στόχος μια πρότυπη πόλη

Το Ελληνικό, συνολικής έκτασης 6.200.000 τ.μ., αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τη δημιουργία μιας πρότυπης πόλης. Ένα σχέδιο ανάπτυξης σε μεγάλη κλίμακα, ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και τα παραλιακά νότια προάστια, σε μία προνομιακή τοποθεσία με ένα θαυμάσιο κλίμα και ηλιοφάνεια.

Το Ελληνικό θα αποτελέσει Κέντρο Εκπαίδευσης, Έρευνας και Επιχειρηματικότητας. Θα περιλαμβάνει πολλαπλές ακαδημαϊκές δραστηριότητες, μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και χώρων εστίασης φοιτητών. Το Ελληνικό, φιλοδοξεί να προωθήσει την Επιστημονική Έρευνα στην Ελλάδα, με την εγκατάσταση διεθνώς αναγνωρισμένων Ιατρικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων αλλά και την επιχειρηματικότητα, εγχώρια και διεθνή, μέσω ενός πρότυπου επιχειρηματικού πάρκου.

Επιπρόσθετα, το έργο του Ελληνικού θα συμπεριλάβει τη δημιουργία του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της Αττικής, ποικίλων υπεραγορών, συγκροτήματα ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και άλλους τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος (resorts, νέο γήπεδο γκολφ, αξιοποίηση του υφιστάμενου Ολυμπιακού Κέντρου Κανό- Καγιάκ), όπως επίσης και οικιστικές ζώνες.

Το έργο περιλαμβάνει, επίσης, ένα μεγάλο δίκτυο με πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους (50 χλμ.) και προβλέπει ελεύθερη πρόσβαση σε παραλία, μήκους 1 χιλιομέτρου.

Κατεδαφίσεις ερειπωμένων κτηρίων

Έως το τέλος του έτους, θα κατεδαφιστεί το 30% από τα περίπου 900 ερειπωμένα κτήρια.
Στην πρώτη φάση, θα ολοκληρωθεί το 40% του Μητροπολιτικού Πάρκου (2.000 στρ.), δύο ξενοδοχεία, ουρανοξύστες με γραφεία και το καζίνο.

Δηλώσεις

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την πόλη του Ελληνικού, διότι μετά από 80 χρόνια και αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες που σήμερα άρχισαν, η πόλη μας θα είναι ξανά ενιαία» τόνισε ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Η ανάπλαση αυτή αλλάζει όλη την περιοχή, φέρνει ποιότητα ζωής, φέρνει περισσότερο πράσινο, φέρνει θέσεις εργασίας, φέρνει τουρισμό» δήλωσε ο Ανδρέας Κονδύλης, Δήμαρχος Αλίμου.

«Δημιουργείται» είπε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, «μία νέα προοπτική και για το πρώην αεροδρόμιο και συνολικά για τη νότια Αττική»

Τι είπαν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. «Χιλιάδες τουρίστες και επενδυτές στην Ελλάδα», αναφέρει το Reuters.

Το Associated Press σημειώνει ότι ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το έργο ως «πιθανώς το μεγαλύτερο πρότζεκτ στη Μεσόγειο».

Για έκταση «διπλάσια του Central Park» μιλά το Bloomberg.

Αντιδράσεις

Η έναρξη των εργασιών πυροδότησε νέες πολιτικές κόντρες. «Πέντε κατεδαφίσεις και χιλιάδες ψέματα δεν φέρνουν την ανάπτυξη. Το επικοινωνιακό σόου στο Ελληνικό κερδίζει, όμως, επάξια μία σελίδα σε εγχειρίδιο συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών και ανικανότητας. Και αυτό είναι το μόνο για το οποίο αξίζετε συγχαρητήρια, κύριε Μητσοτάκη» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Προς το παρόν κ. Μητσοτάκη μόνο κατεδαφίζετε. Έχει υπογραφεί τελικά η σύμβαση για το Ελληνικό με την εταιρία που έχει αναλάβει την επένδυση;» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.

«Οι μόνοι που μπορούν να πανηγυρίζουν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που προχωρούν απρόσκοπτοι στα σχέδιά τους» είπε το ΚΚΕ.

«Με χρήματα των πολιτών, μπουλντόζες στο Ελληνικό» σημείωσε ο βουλευτής του ΜΕΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος επεσήμανε ότι «αυτό που κάνουν σήμερα στο Ελληνικό μου θυμίζει την εποχή της επταετίας, πάνε κόβουν κορδέλες, ιστορίες».

Οδ. Αθανασίου (Lamda Development): Είναι ένας μαραθώνιος

Κατά την επίσκεψή του ο Πρωθυπουργ: ός ενημερώθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, για το χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής, ενώ παρακολούθησε έργα κατεδάφισης ενός παλαιού κτηρίου, που σηματοδοτούν την εκκίνηση της επένδυσης στο πεδίο. «Είναι ένας μαραθώνιος και πρέπει να μείνουμε προσγειωμένοι στο έδαφος» τόνισε ο κ. Αθανασίου

Παρόντες για την έναρξη των έργων, από πλευράς κυβέρνησης, ήταν επίσης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για Θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση:Έναρξη εργασιών στο Ελληνικό-Κ. Μητσοτάκης: Θα δημιουργηθούν 80.000 θέσεις εργασίας (live-video)

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕΠΟ: «Συστηματική προσπάθεια κατασυκοφάντησής μας»
Επόμενο άρθροΑντίστροφη μέτρηση για το «Andros Experience 2020» στις 10-12/7