Λογισμικό αναπτυγμένο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αξιοποίησε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, η BrainChip, η οποία επεξεργάστηκε το λογισμικό και δημιούργησε ένα τσιπάκι, το οποίο χρησιμοποιεί η NASA στις διαστημικές πτήσεις της. Το συγκεκριμένο τσιπ λειτουργεί σαν ένας «ανθρώπινος εγκέφαλος» και όχι σαν τσιπ καταχώρησης δεδομένων.

Ο καθηγητής εφαρμοσμένης πληροφορικής, στο τμήμα μηχανικών πολιτικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Λάζαρος Ηλιάδης μίλησε στην ΕΡΤ για τη συμβολή τους Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη του τσιπ. «Η συμβολή μας στην ανάπτυξη ήταν σε δύο επίπεδα. Αρχικά αναπτύξαμε ένα λογισμικό το οποίο ανιχνεύει κυβερνοεπιθέσεις σε 2 με 3 δευτερόλεπτα, μετατρέποντας δεδομένα του πραγματικού κόσμου σε χωροχρονική ακολουθία ηλεκτρικών σημάτων. Αυτό το λογισμικό εντυπωσίασε την Brainchip, με την οποία υπογράψαμε σύμφωνο εμπιστευτικότητας. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα στα πλαίσια αυτού του software, για ένα έτος περίπου, και κάναμε σεμινάρια στους Γάλλους συνεργάτες της BrainChip, για το πώς θα χρησιμοποιήσουν το λογισμικό μας. Τελικά το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία των ελέγχων και των προσομοιώσεων για το τσιπάκι».

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως το λογισμικό κυβερνοασφάλειας αναπτύχθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου, ενώ το τσιπάκι από την BrainChip. Υποστήριξε πως αρχικά έγιναν προσπάθειες να πουληθεί το λογισμικό σε κάποια ελληνική εταιρεία, χωρίς να υπάρχει όμως κάποια ανταπόκριση.

Η BrainChip συνεργάζεται με την NASA χρησιμοποιώντας το τσιπάκι αυτό για τις διαστημικές της πτήσεις της.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροTo ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τη συμφωνία Μπαχρέιν – Ισραήλ
Επόμενο άρθροΑντιδράσεις για τη χρήση μάσκας στα σχολεία – Στον εισαγγελέα πατέρας που έδειρε καθηγητή