Με αρχή το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέλος την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά. Μετά την Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία αναμένονται αποφάσεις σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της ‘Αγκυρας, η Αθήνα αναμένει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Στέλιος Πέτσας, σε ερώτηση αν έχει «κλειδώσει» η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Άγκυρα, είπε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις όταν πραγματικά «κλειδώσει» .

«Είμαστε σε καλό κλίμα, είμαστε κοντά στην επανέναρξη. Το πόσο σύντομα εξαρτάται και από τις δύο χώρες. Όταν έχουμε κάτι τέτοιο, θα το ανακοινώσουμε», συμπλήρωσε.

«Από την επίσκεψη Πομπέο αναμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές από αμερικανικής πλευράς, δηλαδή η έμπρακτη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδίως απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημείωσε πως θα συζητηθούν μία σειρά από θέματα στη συνεργασία που θα υπάρχει και στην Αθήνα και μετά στην Κρήτη και προσέθεσε ότι το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ έχει εγκρίνει  πλαίσιο κυρώσεων το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ζητούμενο είναι με ποιους τρόπους θα ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις αν η Τουρκία αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά αποκλιμάκωσης», προσέθεσε.

Ο κ. Πέτσας εξήγησε πως «σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση πορεύτηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ενώ ο πρωθυπουργός συνόψισε τη θέση μας στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτέλεσε θετικό σήμα. Και εκδηλώθηκε από την ‘Αγκυρα πρόθεση επιστροφής στις διερευνητικές επαφές. Σε κάθε περίπτωση, η τουρκική προκλητικότητα – η οποία, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα – θα τεθεί στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και μαζί με την πρόθεση όλων των κρατών-μελών για συνεργασία και πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις, υπάρχει στο τραπέζι ένα σαφές πλαίσιο κυρώσεων».

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤράπεζα της Ελλάδος: Μείωση κατά 86% εμφάνισαν τα έσοδα από τον τουρισμό
Επόμενο άρθροΤη σημασία της επαγρύπνησης την περίοδο της πανδημίας, υπενθυμίζει ο ΕΟΦ