Όχι μόνο δεν χαμηλώνει τους τόνους αλλά μεθοδεύει και κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα. Ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης 16 ελληνικών νησιών, ενώ ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου υπονόησε ευθέως πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αντικειμενική στη διένεξη με την Κύπρο για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ. Τουλάχιστον υποκριτικό να μιλά η Τουρκία για διεθνές δίκαιο, αντέδρασε η Αθήνα.

Ο Χουλουσί Ακάρ θυμήθηκε ξανά το 6 και 10 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο και τα Ελληνικά τάγματα Εθνοφυλακής των Ελληνικών νησιών που μονίμως δέχονται εδαφικές αμφισβητήσεις είτε με υπερπτήσεις, είτε με χάρτες της Τουρκίας.

«Διένεξη» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνέντευξη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την ΕΕ πως υποστηρίζει μόνο την Κύπρο: «Αντί να κάνουν δηλώσεις ή να λαμβάνουν αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο για να διευθετήσουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να είναι έντιμοι μεσολαβητές», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου, δήλωσε επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στο πρακτορείο Ria Novosti, από το Νταβός, όπου πραγματοποιείται το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ο Τσαβούσογλου, υποστηρίζει ότι κατά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να συνεργασθούν.

Σκληρή η απάντηση της Αθήνας στις επαναλαμβανόμενες αιτιάσεις της Άγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση 16 Ελληνικών νησιών. «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg.

«Η Ελλάδα θα συναινέσει σε πολιτική λύση για τη Λιβύη μόνο εάν ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, διαμήνυσε από το Νταβός ο Πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας λάθος τη μη συμμετοχή της χώρας μας στη διάσκεψη του Βερολίνου.

Από το Ισραήλ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρίβλιν, απαντά στις Τουρκικές αυθαίρετες διεκδικήσεις. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει, στο ακέραιο, τον ρόλο που της αναλογεί ως προς τις εγγυήσεις εφαρμογής του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους».

Μηνύματα αποτροπής και εγρήγορσης εξέπεμψαν οι νέοι αρχηγοί του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς.

Στέλιος Πετράκης/ Νέος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού: «Το ΠΝ θ’ ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των ενόπλων δυνάμεων, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, θα πράξει αυτό που πρέπει, όπου κι αν κληθεί να το πράξει».

Χαράλαμπος Λαλούσης/ Νέος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού: «Ως αρχηγός το μήνυμα του Στρατού Ξηράς είναι πως ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ήσυχος. ο Ελληνικός Στρατός είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια του Έθνους».

Πυλώνα σταθερότητας χαρακτήρισε την Ελλάδα γι’ ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα και εξήρε τη συμμαχία με το Ισραήλ και την Κύπρο για την ασφάλεια της Αν. Μεσογείου: «Η Ουάσιγκτον έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον θετικό και σταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή», δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ.

Νίκος Ανασταδιάδης και Άγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Κύπριο πρόεδρο να τονίζει γι’ άλλη μια φορά στην Γερμανίδα Καγκελάριο την προκλητική τακτική της Άγκυρας, ζητώντας να διαβιβάσει μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν για άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής θεωρεί ανεπίτρεπτο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τον ορισμό της ΑΟΖ στη Μεσόγειο και αποφαίνεται ότι ΑΟΖ δεν μπορεί να ορισθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.

Γερμανική Βουλή: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Η συμφωνία του τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Σάρατζ για την ΑΟΖ στη Μεσόγειο είναι παράνομη, κρίνει η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής Ομοαπονδιακής Βουλής. Το μνημόνιο «παραβιάζει το διεθνές , εθιμικό δίκαιο της θάλασσας και εξ αποτελέσματος είναι ανεπίτρεπτη συμφωνία εις βάρος τρίτων», αποφαίνεται η επιστημονική επιτροπή του Bundestag σε έκθεσή της μετά από ερώτημα που υπέβαλλε η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Ντάγκντελεν.

Η έκθεση της επιτροπής αναφέρει ότι ο προσδιορισμός της ΑΟΖ συμπεριλαμβανομένης της υφαλοκρηπίδας νήσων είναι «κατά περίπτωση περίπλοκη». Ωστόσο στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προσδιορίστηκε μία ΑΟΖ, «η οποία αρνείται στην πράξη την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών». Η επιτροπή εκτιμά ότι αυτό «σχεδόν αποκλείεται να συνάδει με τις αρχές της επιείκειας και εντυμότητας».

Επιπρόσθετα η επιτροπή στην έκθεσή της αποφαίνεται ότι ο προσδιορισμός των ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να γίνει «μόνον λαμβάνοντας υπόψιν την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών και μόνο σε συμφωνία με την Ελλάδα, την Κύπρο και ενδεχομένως άλλες χώρες της Μεσογείου». Και αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Υπό το πρίσμα της έκθεσης της επιστημονικής επιτροπής του Μπούντεσταγκ, η βουλευτής Ντάγκντελεν κάλεσε την καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία να θέσει το ζήτημα του μνημονίου κατά τη συνάντησή της με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι αναγνώρισε το ψευδοκράτος

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε αντίθεση με τις φήμες που διαδίδονται, δεν προτίθεται να προβεί σε συμφωνία που να σχετίζεται με την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ» δήλωσε σήμερα η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία πάντα υιοθετούσε θέση αρχών στην διευθέτηση του κυπριακού και τασσόταν υπέρ την εξεύρεσης λύσης, η οποία να βασίζεται στις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», επεσήμανε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι «αυτές (οι αποφάσεις-σ.σ.) προβλέπουν τη δημιουργία δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας και εμείς εμμένουμε στις προσεγγίσεις μας στους διεθνείς οργανισμούς και προς όφελος της διατήρησης της αποτελεσματικής εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο».

Που στοχεύει η τουρκική προκλητικότητα

Το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα ξεδιπλώνει καθημερινά και θα επικαιροποιεί την βεντάλια των διεκδικήσεων της, θεωρώντας ότι πρέπει όλες οι διεκδικήσεις της να μπαίνουν στο τραπέζι.

Σε ότι αφορά την απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκλείσει τα ελληνικά νησιά, η Αγκυρα δεν είναι ευτυχής, βλέποντας το τελευταίο διάστημα ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες πρακτικά δεν συμμερίζονται την θέση περί αποστρατιωτικοποίησης και το βλέπουμε αυτό με ελλιμενισμό αμερικανικών πολεμικών στην Ρόδο η και στάθμευση αμερικανικών ελικοπτέρων στο νησί.

Όμως η απαίτηση για αποστρατιωτικοποίηση είναι κάτι που έχει απαντηθεί πολλές φορές

-Η πρόβλεψη της Λοζάνης για αποστρατιωτικοποίηση Λήμνου και Σαμοθράκης καταργήθηκε με την Συνθήκη του Μοντρέ που επέτρεψε τον επανεξοπλισμό των Στενών.

-Η αποστρατιωτικοποίηση των Δωδεκανήσων προβλέπονταν από την Συνθήκη των Παρισίων του 1947 στην οποία η Τουρκια δεν ηταν συμβαλλόμενο μέρος.

Αλλά το βασικό επιχείρημα της Ελλάδας είναι το δικαίωμα νόμιμης άμυνας, όπως προβλέπεται από το αρθρο 51 του καταστατικού Χαρτη του ΟΗΕ. Και για την απειλή προφανώς δεν υπάρχει αμφιβολία. Η εισβολή στην Κύπρο, το casus belli, η διεκδίκηση δικαιοδοσιών μέχρι το μέσο του Αιγαίου, η διεκδίκηση ελληνικών νησιών με την θεωρία των γκρίζων ζωνών, οι καθημερινές υπερπτήσεις, είναι αρκετά.

Σε ότι αφορά στο Yavuz, η κυπριακή δημοκρατία εκτός των άλλων μέτρων, εφαρμόζει και την τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα στις περιπτώσεις παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών.

Με ΝΑVTEX που εξέδωσαν οι κυπριακές Αρχές δηλώνουν ότι οι παράνομες δραστηριότητες του YAVUZ συνιστούν ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις διαδικασίες ασφαλούς ναυσιπλοΐας και συνιστούν ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και προειδοποιεί κάθε ιδιώτη η εταιρία που εργάζεται ή συνεισφέρει στις παράνομες δραστηριότητες, ότι θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και θα εκδοθεί εναντίον τους διεθνές και ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Και έχει αποδειχθεί ότι με δικές της δυνάμεις η Τουρκία χωρίς την συνδρομή ξένων δεν έχει δυνατότητα για πραγματοποίηση κανονικής γεώτρησης.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης, Ν. Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Ναι» σε πολιτική λύση στη Λιβύη, μόνο εφόσον ακυρωθεί το μνημόνιο με την Τουρκία (video)
Επόμενο άρθροΤο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού στα νησιά-Ποια μέτρα συναποφασίστηκαν (video)