Μήνυμα από τη Σύρο, από την καρδιά του Αιγαίου, της θάλασσας του απέραντου γαλάζιου και του ανέσπερου φωτός του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, απαντώντας έμμεσα στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Άμυνας Ακάρ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

Ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε το Φως της Χριστιανοσύνης να φωτίζει:

 

– Τον Λαό μας και το Έθνος μας ώστε, με βάση την αθάνατη Ιστορική μας Κληρονομιά, να χτίσουμε, όλοι μαζί και υπό όρους αρραγούς ενότητας, το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει. Να το χτίσουμε υπερασπιζόμενοι, στο ακέραιο και δίχως ίχνος υπαναχώρησης, τα Εθνικά μας Θέματα και Δίκαια και υπηρετώντας τις αρχές της σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα στο πλαίσιο σεβασμού της Δημοκρατίας, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης, πρωτίστως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

 

– Την Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια ώστε, μέσ’ από την τελική της ενοποίηση και ολοκλήρωση, να υπηρετεί, σύμφωνα με τους λόγους ίδρυσής της, την πρόοδο των Λαών της αλλά και τον πλανητικό της ρόλο. Ήτοι τον ρόλο του εγγυητή, σε διεθνές επίπεδο και κατ’ εφαρμογή του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, των αρχών και αξιών του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

 

– Και την Διεθνή Κοινότητα ώστε, υπό συνθήκες ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, να πορευθεί τον δρόμο που οδηγεί στην τελική καταξίωση του Ανθρώπου, τον δρόμο που του επιτρέπει να καταστεί, εν τέλει, εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του.

 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε τη Θέια Λειτουργία για τα Θεοφάνεια στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Σύρο. Ακολούθησε λιτανεία του Τιμίου Σταυρού προς την πλατεία Κανάρη, στο λιμάνι, όπου και έγινε ο αγιασμός των υδάτων προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄.

 

Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη βάση της ειρηνικής συνυπάρξεως με το Διεθνές Δίκαιο, και αν χρειαστεί να την επιβάλλουμε, το μήνυμα του ΠτΔ στην Τουρκία από την Σύρο

 

Εμείς το Αιγαίο το θέλουμε θάλασσα της Ειρήνης, θάλασσα της Δημιουργίας, όπως είπα θάλασσα του Φωτός. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σεβόμαστε όλοι θεμελιώδεις Αρχές και Αξίες της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου, γιατί μόνο μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να υπάρξει Ειρήνη και ειρηνική συνύπαρξη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην αντιφώνησή του κατά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ στη Ερμούπολη της Σύρου στέλνοντας ένα μήνυμα στην Τουρκία «στους γείτονες οι οποίοι βλέπουν κι εκείνοι το Αιγαίο απέναντί τους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

«Είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη βάση της ειρηνικής συνυπάρξεως με το Διεθνές Δίκαιο, και αν χρειαστεί να την επιβάλλουμε. Γιατί ξέρουμε και να το υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και να το επιβάλλουμε, πολλώ μάλλον όταν σήμερα έχουμε τη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος .

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας :

 

«Η σημερινή μας συνάντηση αποδεικνύει πώς στην Ιστορία μας η Ελλάδα πορεύεται από κοινού με την Ορθοδοξία και το Φως της. Σήμερα εδώ, στη Σύρο, σ’ αυτή τη διαχρονική πόλη με τη μεγάλη ιστορία, από τότε που ιδρύθηκε το νεώτερο Ελληνικό Κράτος, γιορτάζουμε την Εορτή των Θεοφανίων. Η Εορτή των Θεοφανίων για εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί όπως γνωρίζετε αυτή η γιορτή, ναι μεν εμπνέει εμάς τους Ορθόδοξους και τους Χριστιανούς πρωτίστως, πλην όμως είναι μια γιορτή που απευθύνεται στον Άνθρωπο, στον κάθε Άνθρωπο. Γιατί στο επίκεντρο αυτής της γιορτής είναι το Φως: το Φως της Βάπτισης στον Ιορδάνη αλλά και το διαχρονικό Φως της Χριστιανοσύνης ώστε να οδηγεί τον Άνθρωπο στην αέναη πορεία του, για να γίνει εικόνα και ομοίωση του Δημιουργού του.

 

Θέλω όμως να τονίσω πολύ περισσότερο, πως για εμάς τους Έλληνες, το Φως εδώ που βρισκόμαστε κυρίως εδώ στη Σύρο, είναι και το Φως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος που παραμένει πάντοτε το Φως και του σύγχρονου Ελληνικού Πνεύματος αλλά και του σύγχρονου Πνεύματος της Ευρώπης, και της Δύσης. Γιατί ο Ελληνικός Πολιτισμός και το Ελληνικό Πνεύμα είναι Φως, κι αυτό το αποδεικνύει αυτή η θάλασσα, το Αιγαίο. Σε εσάς τους Κυκλαδίτες ιδίως, δεν έχω παρά να θυμίσω μέσα από την Ελληνική Λογοτεχνία, τη σημασία που ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές μας, αλλά και πνευματικούς ανθρώπους έδωσε στο Φως. Μάλιστα έφυγε από τη ζωή έχοντας μέσα του, την αγωνία ότι δεν μπόρεσε να συνθέσει αυτή την ελεγεία του Φωτός που ήθελε να συνθέσει, και μιλώ για τον Οδυσσέα Ελύτη. Το Φως ξέρετε για εμάς τους Έλληνες είναι πολλαπλώς πηγή έμπνευσης. Γιατί συμβολίζει τον αιώνιο αγώνα του Ανθρώπου με κάθε μορφής σκότους. Κι επίσης συμβολίζει και τον αγώνα της Ειρήνης, γιατί το Φως είναι Ειρήνη και Ειρήνη σε τελική ανάλυση, είναι Φως. Κι εμείς οι Έλληνες και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας αγωνιζόμαστε: για την Ειρήνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Και σε τούτο εδώ το νησί ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτός ο αγώνας της Δημιουργίας. Και ξέρω καλά ότι σ’ αυτό το νησί ΄-αυτούς τους καιρούς ιδίως- πέρασαν δύσκολες στιγμές, μέσα από μια βαθειά οικονομική κρίση που περνάει σιγά-σιγά και ο δρόμος είναι πάντα όπως λέω ανηφορικός.

 

Και τελειώνοντας, θέλω να ξαναπώ αυτό που λέω πάντοτε τέτοιες ιστορικές ώρες για εμάς τους Έλληνες: Ότι είμαστε -όπως είπα πριν- Λαός της Ειρήνης, Λαός της Δημιουργίας, και το ίδιο μήνυμα στέλνουμε σε όλους τους γείτονες μας. Και ιδίως, στους γείτονες οι οποίοι βλέπουν κι εκείνοι το Αιγαίο απέναντί τους. Εμείς το Αιγαίο το θέλουμε θάλασσα της Ειρήνης, θάλασσα της Δημιουργίας, όπως είπα θάλασσα του Φωτός. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να σεβόμαστε όλοι θεμελιώδεις Αρχές και Αξίες της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου, γιατί μόνο μέσα από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να υπάρξει Ειρήνη και ειρηνική συνύπαρξη.

 

Όσο λοιπόν είμαστε αποφασισμένοι να ζήσουμε ειρηνικά, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τη βάση της ειρηνικής συνυπάρξεως με το Διεθνές Δίκαιο, και αν χρειαστεί να την επιβάλλουμε. Γιατί ξέρουμε και να το υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και να το επιβάλλουμε, πολλώ μάλλον όταν σήμερα έχουμε τη συμπαράσταση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Σήμερα λοιπόν, είναι μια γιορτή για τον Άνθρωπο και για την Δημιουργία του. Στέλνουμε σε όλους τους γείτονές μας, αυτό το μήνυμα και τους λέμε είμαστε εδώ, να ζήσουμε από κοινού και ειρηνικά, αλλά επίσης είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το θεμέλιο της ειρηνικής συνύπαρξης, το Διεθνές Δίκαιο. Και σ’ αυτό εμείς οι Έλληνες είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, υπό συνθήκες, όπως συνηθίζω να λέω αρραγούς ενότητας, γιατί έχουμε πλήρη συνείδηση το τι μας στοίχησε στο παρελθόν η διχόνοια και ο διχασμός.

 

Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου δώσατε τη δυνατότητα να είμαι σήμερα εδώ σε αυτό το νησί, σε αυτήν την πόλη, μαζί σας. Σας ευχαριστώ όλους εσάς που είστε εδώ και ιδίως τους εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι υπερασπίζεσθε την Ειρήνη και την Ασφάλεια των ανθρώπων σε αυτόν τον Τόπο. Να έχετε δύναμη και να ξέρετε ότι όλοι αναγνωρίζουμε την τεράστια προσφορά σας, την αφοσίωσή σας στο καθήκον, την προσφορά σας στην πατρίδα, στο λαό μας και στο Έθνος μας. Και πάλι χρόνια σας πολλά, υγεία και δύναμη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH γερμανική οικονομία προχωρά «Θωρακισμένη» σαν Tiger
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Ερντογάν – Πούτιν για τη Συρία