«Από τα τέλη του προηγούμενου έτους, του 2018, υπάρχει μία πραγματική, εμφανής μεταστροφή του κόσμου απέναντι στην κυβέρνηση. Θετική μεταστροφή» ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

 

Ο κ. Σκουρλέτης παρατήρησε ότι «αποκαθίσταται μια σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης» και εξέφρασε την εκτίμηση πως «δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις, όχι μόνο για να κλείσει η ψαλίδα, αλλά να είναι επί ίσοις όροις η εκλογική μάχη και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών που θα ακολουθήσει, με πιθανότητα 50-50 θα έλεγα -προσωπικά θα ήθελα πολύ περισσότερο- να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ».

 

Ερωτηθείς γιατί θα πρέπει να γίνουν οι εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο και όχι τον Μάιο, απάντησε ότι τον Οκτώβριο λήγει η τετραετής θητεία της κυβέρνησης και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί έχουμε τόσο πολύ εθιστεί στο γεγονός ότι, ποτέ σχεδόν, καμία κυβέρνηση δεν ολοκλήρωσε την τετραετία; Το Σύνταγμα, όμως, λέει τέσσερα χρόνια. Όλοι ξέρουμε ότι θα γίνουν το φθινόπωρο του ’19, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, ανάλογα με τη συνταγματική ημερομηνία».

 

Αποτιμώντας την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία, σημείωσε ότι «έχει ένα θετικό αποτύπωμα» μετά από μία περίοδο ψυχρότητας και έντασης στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, «όπου η βασική επιλογή, τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, είναι πάντοτε η διεκδίκηση του σεβασμού του ενός απέναντι στον άλλον και το να προκρίνουμε τον διάλογο αντί τις παραβιάσεις και την ένταση».

 

Εξάλλου, χαρακτήρισε τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης περί θεσμικής εκτροπής ως γραφικές και είπε πως «ό,τι έχει γίνει, έχει γίνει στα πλαίσια του Συντάγματος, των δυνατοτήτων που δίνει αυτό, καθώς και του κανονισμού, ο οποίος παραμένει ίδιος τελικά».

 

«Αν ο κ. Καμμένος αισθάνεται άβολα να έχει στις γραμμές του, εντός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, κάποιους βουλευτές, οι οποίοι λένε ότι “εμείς θα κάνουμε αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε, θα υποστηρίξουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό”, ας κάνει ό,τι νομίζει εκείνος» τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί οι 120 δόσεις δεν θα πρέπει να ψηφιστούν από τον κύριο Παπαχριστόπουλο; Επειδή δεν το θέλει ο κ. Καμμένος;» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Γιατί δεν θα πρέπει να προχωρήσει η διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ή οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, που είναι κρισιμότατα ζητήματα;».

 

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε την άποψη ότι ο κόσμος «έχει εκτιμήσει αυτήν την τολμηρή πατριωτική στάση ευθύνης, που έλυσε το θέμα αυτής της εκκρεμότητας προς όφελος του εθνικού συμφέροντός μας». «Θεωρώ ότι στο ισοζύγιο εισροών-εκροών θα είμαστε κερδισμένοι. Κυρίως, νομίζω ότι ποιοτικά και πολιτικά είναι κερδισμένη αυτή η κυβέρνηση. Και προσωπικά ο πρωθυπουργός πιστώνεται με αυτήν την ιστορική απόφαση και η αξία αυτής της απόφασης ξεπερνάει τον ορίζοντα των επόμενων εκλογών. Είναι κάτι το οποίο θα εγγραφεί με πολύ θετικό τρόπο στην ιστορία αυτού του τόπου» πρόσθεσε.

 

Τέλος, όσον αφορά τις συμμαχίες, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να διαμορφώνονται στη βάση κάποιων πραγματικών ευρύτατων προγραμματικών συγκλίσεων» σημειώνοντας ότι «όσοι αποδέχονται το προγραμματικό πεδίο σύγκλισης, προφανώς και χωρούν». «Δεν έχει σημασία, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τι ήταν κάποιος πριν από λίγα χρόνια, αλλά πώς αυτοπροσδιορίζεται σήμερα με έναν ειλικρινή και σαφή τρόπο» ανέφερε.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο τέλος του μήνα αποχωρεί η Κατερίνα Νοτοπούλου από το υπ. Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΑπό την 1η Φεβρουαρίου, ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός