Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας την Πέμπτη στο Παρίσι. «Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ε.Ε. να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι «εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες πρέπει να υφίστανται κυρώσεις«.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας προανήγγειλε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο Παρίσι, στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μακρόν κατήγγειλε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι η παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι είναι «ενδεικτική για την σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορά μας, η κυριαρχία μας και ιδιαιτέρως στην ανατολική Μεσόγειο».

Επισήμανε την ουσιαστική σημασία που έχουν τα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου και εξήγησε ότι αποτελούν το διακύβευμα αγώνων εξουσίας, ιδιαιτέρως της Ρωσίας και της Τουρκίας, που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός μέλους της Ε.Ε. να παραβιάζεται ή να απειλείται. «Όσοι συμβάλλουν σε αυτό», είπε, «πρέπει να υποστούν κυρώσεις και ως προς αυτό μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την κυριαρχία με την μεγαλύτερη αυστηρότητα«.

Με το ίδιο αυτό θέμα της κυριαρχίας, είπε, βρισκόμαστε αντιμέτωποι στη Λιβύη και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε και εκεί ξένες δυνάμεις, όποιες κι αν είναι αυτές, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Αναφερόμενος στην επιχείρηση «Ειρήνη», ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές απαντήσεις στις παραβιάσεις αυτές, όμως θα πρέπει να ενισχυθεί για να κερδίσει σε αξιοπιστία. Τόνισε ότι η επιβολή κυρώσεων είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας και για την απελευθέρωση μίας δυναμικής για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣ. Πέτσας- Τουρκία: Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία και ετοιμότητα τις εξελίξεις
Επόμενο άρθροΓ. Κακλίκης: Ο Ερντογάν δεν θέλει να ξεχαστεί ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα σχεδόν παντού