Σε εμβολιασμό όλων των πολιτών άνω των 60 ετών προέτρεψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στην έναρξη του ετήσιου πανελληνίου συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» που άρχισε σήμερα το πρωί στο Ξενία του Βόλου.

Κύμα διαρκείας με αρκετά περιστατικά

Ο κ. Γουργουλιάνης υποστηρίζει πως βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα του κορωνοϊού από τον Αύγουστο και ότι ενδεχομένως να έρθει ένα νέο κύμα ηπιότερο που θα μας ακολουθήσει μέχρι το καλοκαίρι. «Βρισκόμαστε σε κύμα διαρκείας όπου ο κορωνοϊός έχει μετατραπεί σε ενδημική νόσο με αρκετά περιστατικά χωρίς μεγάλη ένταση. Συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό» δηλώνει ο πνευμονολόγος για την παρούσα φάση της νόσου» υπογραμμίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας.

Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι οι οποίοι κατά κανόνα νοσούν με τα συμπτώματα και τη σφοδρότητα να διαφέρουν στις ηλικίες. «Κατά κανόνα, νοσούν οι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο, πολλοί νέοι ασθενείς περνούν μια ήπια νόσο για λίγες ημέρες αλλά οι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας άνω των 60 ετών νοσούν πιο βαριά με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται. Αυτοί κυρίως στην αρχή της νόσου μένουν στο σπίτι χωρίς καμία ιατρική φροντίδα και χωρίς οξυγόνο επειδή είτε δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό είτε γιατί δεν δίνουν μεγάλη σημασία στα επεισόδια με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάστασή τους και να έρχονται σε κακά χάλια για διασωλήνωση» υποστηρίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Εμβολιασμός ή κίνδυνος

Επίσης, ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για τον αριθμό των ανεμβολίαστων και θεωρεί λογικό το κακό σενάριο που κυκλοφορεί για τους 2500 νεκρούς μέχρι το τέλος του χειμώνα. «Το ποσοστό εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι χαμηλό στις μεγάλες ηλικίες. Εξακόσιοι χιλιάδες είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 50-60 ετών. Από αυτούς, αν κολλήσουν οι 300.000, το 10% θα μπει στο νοσοκομείο και ένα άλλο 10% από αυτούς που θα νοσηλευτούν, θα πεθάνουν» υποστηρίζει ενώ σκέφτεται μήπως έπρεπε να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60. Γι’ αυτό τονίζει την ανάγκη εμβολιασμού για τους άνω των 60 ενώ θεωρεί πως οι εκστρατείες εμβολιασμού έγιναν λανθασμένα προς τους νέους καθώς οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο «Θεωρώ πως κάναμε λάθος και μεταθέσαμε το πρόβλημα του εμβολιασμού στους νέους. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών έχουν εμβολιαστεί όχι για τα 500 ευρώ αλλά γιατί δίνουν σημασία στη ζωή» αναφέρει ο καθηγητής πνευμονολογίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις παρενέργειες, ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρει πως οι ελάχιστες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν εμφανίζονταν στους νέους και όχι στους μεγαλύτερους. Ωστόσο, παρατηρεί πως το πρόγραμμα των εμβολιασμών στο σπίτι πηγαίνει με αργούς ρυθμούς.

Όσον αφορά την πειθώ για τους αρνητές των εμβολίων, ο κ. Γουργουλιάνης θεωρεί πως μεγάλη αντίσταση στον εμβολιασμό παρατηρείται εξαιτίας θρησκευτικών ιδεοληψιών.

Απίθανη η καραντίνα

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας καραντίνας, ο κ. Γουργουλιάνης ισχυρίζεται πως πλέον συμβιώνουμε με τον ιό και δεν τίθεται θέμα καραντίνας ενώ αναφέρει πως οι προηγούμενες καραντίνες που επιβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια παρατεταμένη κρίση πανικού.

Μάλιστα, σημειώνει πως στην Ελβετία οι νοσούντες από κορωνοϊό δεν νοσηλεύονται σε ξεχωριστούς θαλάμους αλλά σε κανονικούς θαλάμους με άλλα περιστατικά δείχνοντας πλέον τη συμβίωση με τον ιό.

«Μάθαμε από την πανδημία»

Επιπλέον, ο πνευμονολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αναφέρει πως το σύστημα υγείας γίνεται συνεχώς καλύτερο καθώς ενισχύει την πρωτοβάθμια φροντίδα εξαιτίας του κορωνοϊού και ότι οι ιατροί μαθαίνουν μέσα από αυτή την εμπειρία.

Τέλος, τα ατομικά μέτρα προστασίας που παίρνουμε για τον κορωνοϊό, όπως η χρήση μάσκας και οι απολυμάνσεις και τα αντισηπτικά, έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας.

Προηγούμενο άρθροΜπάλλος – Μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια έφτιαξαν γέφυρα με θρανία για να φύγουν από πλημμυρισμένο σχολείο
Επόμενο άρθροΔήμος Βόλου:ΕΔΕ για τρεις υπαλλήλους της πολεοδομίας – Είχε εκδοθεί άδεια για όσα γκρέμισε ο Δήμος στην Ασπρόγεια