Από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου

 

Το ενδιαφέρον της Energean για τροφοδοσία τόσο της ελληνικής όσο και της Κυπριακής αγοράς με φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου εκφράζει ο κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean σε συνέντευξη του προς το ΑΠΕ.

 

Η Energean, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του Πρίνου και αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα στην Δυτική Ελλάδα, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σημαντική ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

 

Ως προς τον τρόπο μεταφοράς του αερίου προς την Ευρώπη, ο κ. Ρήγας τονίζει ότι έχουν τεθεί επί τάπητος διαφορετικά σχέδια, τα οποία συγκεντρώνουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, σημειώνοντας ότι οι χώρες – χρήστες του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στους αγωγούς ή μόνο στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, αλλά θα πρέπει να επιδιώκουν τη μεγαλύτερη δυνατή διαφοροποίηση των πηγών.

 

Σε ερώτηση για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ο κ. Ρήγας κάνει λόγο για αναμφίβολα θετική εξέλιξη, ενώ για τις ενεργειακές εξελίξεις στην ελληνική επικράτεια τονίζει ότι «Η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων και δεν είναι τυχαίο ότι συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων Operators, όπως είναι η Total και η Repsol».

 

Οπως είπε ο κ. Ρήγας αναφορικά με τα κοιτάσματα στο Ισραήλ, η πρώτη φάση της γεώτρησης στους ορίζοντες B και C ολοκληρώθηκε με την ανακάλυψη ποσότητας φυσικού αερίου που εκτιμάται μεταξύ 28 και 42 δισ. κυβικών μέτρων. Προχωρούμε τώρα σε βαθύτερο ορίζοντα, στον D4, με στόχο περαιτέρω ανακάλυψη. Με την ολοκλήρωση και αυτού του μέρους της γεώτρησης, θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία, τα οποία θα δοθούν σε ανεξάρτητο εκτιμητή ώστε να γνωρίζουμε ποιο είναι το εύρος των αποθεμάτων που θα προστεθούν στα ήδη βεβαιωμένα 67 δισ. κυβικά μέτρα που διαθέτουν τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Energean, η εμπορική αξιοποίηση του Βόρειου Καρίς εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2022, δηλαδή ένα χρόνο μετά από το Καρίς, με την συνολική επένδυση να κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων. Οπως είπε, έχουμε την δυνατότητα να προχωρούμε, μέσω της λειτουργίας του “Energean Power” FPSO, σε ιδιαίτερα γρήγορη και οικονομικά αποδοτική αξιοποίηση των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται στην περιοχή. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη γνώση της γεωλογίας της περιοχής αλλά και την ζήτηση για αέριο από τα κοιτάσματά μας, είναι σίγουρα ενθαρρυντικές σε σχέση με το δικαίωμα που έχουμε για έξι επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις με το γεωτρύπανο Stena DrillMAX.

 

Το FPSO θα λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2021, έχοντας την δυνατότητα να εφοδιάζει τις αγορές της περιοχής με 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως – ποσότητα ίση περίπου με όσο αέριο καταναλώνει η χώρα μας σε δύο χρόνια, για να έχουμε μία τάξη μεγέθους – και, βεβαίως, την ευελιξία να καθιστά άμεσα εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ανακαλύψεις στην περιοχή, την ώρα που άλλες ανακαλύψεις, ακόμη και μεγαλύτερες λ.χ. από αυτή στο Βόρειο Καρίς παραμένουν για αρκετά χρόνια αναξιοποίητες. Σε σχέση με την Κύπρο, δεν θα μπορούσα να απαντήσω εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ωστόσο θα ήθελα να επαναβεβαιώσω το ενδιαφέρον της Energean για τη συγκεκριμένη αγορά όπως και για κάθε αγορά στην ευρύτερη περιοχή που χρειάζεται αέριο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚλειστή η Εριουργία Τρία Άλφα σε ένδειξη πένθους για τον θάνατο του Μ. Εφραίμογλου
Επόμενο άρθροΑυξήθηκαν 39% τα έσοδα α΄ τριμήνου