Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας η κατανάλωση ενεργειακών ποτών. Των ποτών δηλαδή που πωλούνται παντού, τα οποία με τα συστατικά που περιέχουν προκαλούν ξαφνική έκρηξη μέσα στον οργανισμό μας και μας δίνει πρόσκαιρη ενέργεια. Η μόδα αυτή άρχισε το 1987 αλλά από τη δεκαετία του 2000 και μετά εκτοξεύτηκε.

Μάλιστα δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει τα ενεργειακά ποτά ως «πιθανό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», ιδίως όταν αυτά καταναλώνονται από παιδιά και νέα άτομα.

Μάλιστα στην Ουαλία τα ενεργειακά ποτά απαγορεύτηκαν πρόσφατα για παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του York στον Καναδά, έδειξε ότι όσοι πίνουν συνέχεια ενεργειακά ποτά είναι πολύ πιθανόν να αποκτήσουν ευερεθιστικότητα, πονοκεφάλους και προβλήματα στον ύπνο.

Τα ενεργειακά ποτά – σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) –έχουν συστατικά τα οποία μεταξύ άλλων είναι η καφεΐνη, η ζάχαρη, και ισχυρά διεγερτικά όπως η ταυρίνη και L-καρνιτίνη.

Λεπτό λεπτό

Και μην νομίσετε ότι η καφεΐνη και η ζάχαρη που περιέχουν είναι σε αμελητέα ποσότητα. Αρκεί να σας πούμε ότι η ζάχαρη αγγίζει τα 21 κουταλάκια του γλυκού και η καφεΐνη είναι ίση με 3 φλιτζάνια καφέ. Φανταστείτε τι παθαίνει το σώμα μας όταν πιούμε κάτι τέτοιο.

10 λεπτά: Μόλις πιούμε το ενεργειακό ποτό η καφεΐνη εισβάλλει σαν τσουνάμι στο αίμα μας και ταράζει το κυκλοφορικό μας σύστημα. Οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται όπως και η πίεση μας.

15 – 45 λεπτά: Είναι ο χρόνος που η καφεΐνη βρίσκεται στις μέγιστες τιμές της, στο αίμα μας. Αυτό μας κάνει να νιώσουμε μεγαλύτερη ενέργεια ενώ το μυαλό μας θα μπορεί ευκολότερα να εστιάσει κάπου και να συγκεντρωθεί.

30 – 50 λεπτά: Αφότου έχουμε πιει το ποτό, η καφεΐνη έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό μας. Το συκώτι μας όμως αντιδρά και ελκύει περισσότερη ζάχαρη στο αίμα μας.

1 ώρα: Και ξαφνικά μετά την ξαφνική έκρηξη ακολουθεί η απότομη πτώση. Η επίδραση της καφεΐνης περνάει, η ενέργεια μας ελαττώνεται ραγδαία και αρχίζουμε να νιώθουμε κούραση.

6 ώρες: Στις 6 ώρες το σώμα μας έχει καταφέρει να μειώσει τα επίπεδα της καφεΐνης – που λάβαμε –  στο αίμα κατά 50%.

12 ώρες: Η καφεΐνη του ενεργειακού ποτού έχει σχεδόν απομακρυνθεί ολόκληρη από τον οργανισμό μας. Σκεφτείτε το λίγο. Χρειάστηκε να περάσει μισή μέρα για να γίνει αυτό.

24 ώρες: Εάν καταναλώνουμε συχνά ενεργειακά ποτά και περάσουν 24 ώρες από την τελευταία κατανάλωση θα αρχίσουμε να έχουμε τα πρώτα συμπτώματα έλλειψης της καφεΐνης. Θα έχουμε πονοκέφαλο, έναν ανεξήγητο εκνευρισμό ή ευερεθιστικότητα ενώ είναι πιθανόν να παρουσιάσουμε και δυσκοιλιότητα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚακοκαιρία Genesis: Έπεσαν περισσότεροι από 27.000 κεραυνοί
Επόμενο άρθροΑμφιλοχία: Γυναίκα γυρίζει τη νύχτα και «ξαφρίζει» σπίτια