Την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Έκτακτης Υποστήριξης (Emergency Support Instrument) για τον κορονοϊό στην Ελλάδα αποφάσισε  να προτείνει το Κολέγιο των Επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, πρόκειται για ένα «πρόσθετο εργαλείο ταχείας εκταμίευσης χρημάτων». Το εργαλείο αυτό είχε ενεργοποιηθεί ξανά το 2016 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τρία χρόνια για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα.

Το Κολέγιο προτείνει το ποσό των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ και η πρότασή του βασίζεται στη λογική ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα συνδυασμό δύο προκλήσεων ταυτόχρονα, του μεταναστευτικού μαζί με τον κορονοϊό» όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός.

Στις 27 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε επιστολή με αίτημα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός «με μια αρχική εκτίμηση», όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ζητούσε υποστήριξη ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να διατεθούν σε δράσεις, όπως η προμήθεια ιατρικών υλικών και η ταχεία δημιουργία νοσοκομειακών μονάδων. Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε απόψε τη βεβαιότητα ότι και οι άλλοι δύο θεσμοί θα συμφωνήσουν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟικονομία: Δημοσιονομική «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί μόλις υποχωρήσει η πανδημία
Επόμενο άρθροΠολ Κρούγκμαν: Δημοσιονομική «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί μόλις υποχωρήσει η πανδημία