Η προκλητικότητα της Άγκυρας βρέθηκε στο επίκεντρο ενημέρωσης του Νίκου Δένδια στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Συζητήθηκε επίσης και η επίσκεψη Λαβροφ στην Αθήνα.

Μετά από μια πυκνή σε διπλωματικά γεγονότα περίοδο, ο Νίκος Δένδιας για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων, για τα ελληνό – τουρκικά, την τριμερή, την επίσκεψη Λαβρώφ, και τη συμφωνία με την Αλβανία.

O κ. Δένδιας δήλωσε πως: «Η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα για το πώς θα πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ γειτονικών, φιλικών χωρών στον 21ο αιώνα: μέσω του καλόπιστου διαλόγου και της αρχής ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. O Ρώσος ΥΠΕΞ προέβη και σε μία εξαιρετικής σημασίας δήλωση για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα – όπως ορίζεται σαφώς από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας- στα 12 ν.μ., γενικά, αλλά και ειδικά στο Αιγαίο».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έδειξε τη Χάγη ως μέσο για την επίλυση της μιας και μόνης ελληνό – τουρκικής διαφοράς και εκανε λόγο για κυβερνητική διγλωσσία.

«Δεν μπορώ να μην επισημάνω την προφανή αντίφαση στο δεύτερο σκέλος ανάμεσα στην δηλωμένη πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων και στην Κρήτη κάτι που είχε αναγγείλει ο Ν. Δένδιας και της πλήρους αποσιώπησης αργότερα και από τον πρωθυπουργό για να μην αναφερθώ σε δηλώσεις άλλων υπουργών», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Με ενημέρωσε για θέματα σχέσεων Ρωσίας σχετικά με 12 μίλια και επίσης με ενημέρωσε για νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την υπογραφή συνυποσχετικού προκειμένου Ελλάδα και Αλβανία να πάμε στην Χάγη», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.

«Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι η επέκτασή τους στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα, που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα», σχολίασε ο Γιώργος Μαρίνος από την πολιτική γραμματεία του ΚΚΕ.

«Αυτό το οποίο θα δεχθεί η Ελληνική Λύση είναι ότι έχουμε μία διαφορά και μόνη με την Τουρκία. Την χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και πουθενά αλλού», ανέφερε ο Αντώνης Μυλωνάκης για την Ελληνική Λύση.;

«Το σημαντικό είναι οτι συμφωνήσανε στα 12 μίλια εφόσον υπάρχει η διαδικασία του Διεθνούς Δικαίου. Είναι σημαντικό σημείο αυτό. Το θέμα του ΔΔ είναι ένα από τα δυνατά μας χαρτιά και αυτό θα πρέπει να το υπερασπιζόμαστε σε όλα τα φόρα», δήλωσε η Σοφία Σακοράφα βουλευτής του ΜεΡΑ25.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιτηρεί τον πλού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις, που πλέει περίπου 70 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου. Οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω της τουρκικής άσκησης Μπλε Φάλαινα που ξεκινά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΞανά case study στον Διεθνή Τύπο
Επόμενο άρθροΣύσκεψη στο Μαξίμου για την Τράπεζα Πειραιώς