Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από πλημμύρες Αυγούστου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου σε Στερεά Ελλάδα και Κρήτη.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ αποζημίωση προβλέπεται για εκμεταλλεύσεις αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου 2020 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και από τις πλημμύρες της 20ης έως 22ας Οκτωβρίου 2020 και της 6ης, 7ης, 8ης και 10ης Νοεμβρίου 2020, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης.

Διαβάστε επίσης: Ενισχύσεις: Σε ποιες περιοχές θα αποζημιωθούν οι αγρότες για πυρκαγιές και πλημμύρες

Ειδικότερα, καλύπτεται μέρος των υλικών ζημιών οι οποίες καταγράφονται από τις αρμόδιες επιτροπές καταγραφής και αποτίμησης ζημιών της κάθε Περιφέρειας και οι οποίες προκλήθηκαν από τις ως άνω πλημμύρες σε στοιχεία ενεργητικού, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του εγγείου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, τα οποία καταγράφηκαν ως κατεστραμμένα.

Ειδικά για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, η επιχορήγηση δύναται να καλύπτει μέρος του ποσού της εκτιμηθείσας ζημίας, το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Με νέες αποφάσεις θα καθοριστεί η διαδικασία και ο τρόπος εκταμίευσης, μετά την αφαίρεση του ποσού της προκαταβολής, στους δικαιούχους.

Να σημειωθεί ότι η  επιχορήγηση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Δεν έχουμε περιθώρια για νέο λάθος»
Επόμενο άρθροΡόδος: Στη φυλακή η οικιακή βοηθός που ομολόγησε τις δολοφονίες