Στην πιο κρίσιμη φάση έχει εισέλθει η πορεία της πανδημίας, και τόσο η Πολιτεία όσο και η επιστημονική κοινότητα προειδοποιούν ότι από το βαθμό συμμόρφωσης στα περιοριστικά μέτρα και από το αίσθημα ευθύνης που θα επιδείξουν (κυρίως) οι νέοι θα εξαρτηθεί αν θα ανακοπεί η ανεξέλεγκτη διασπορά.

To Σάββατο 24/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που πλησιάζουν πλέον δραματικά τον τετραψήφιο αριθμό:

-935 νέα κρούσματα
-5 νέους θανάτους
-91 διασωληνωμένοι ασθενείς
-228 από τα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική, 217 (αριθμός ρεκόρ) στη Θεσσαλονίκη, 54 στις Σέρρες, 37 στη Λάρισα, 30 κρούσματα σε Γιάννενα και Κοζάνη.

Να σημειωθεί πως η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 χρόνια. Οι νέοι είναι αυτοί πάντως που «οδηγούν» την επιδημία. Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα πάνω από τα μισά ενεργά κρούσματα είναι στις ηλικίες 16-29 ετών.

Μια ακόμη νύχτα συνωστισμών στις πλατείες, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, καθώς οι νέοι δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται στις διαρκείς εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό, παρότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται πλέον στις ηλικίες 18 έως 24. Μάλιστα στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης παρενέβη η αστυνομία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους.

Αν τηρηθούν όλα τα νέα μέτρα δεν θα χρειαστούν σκληρότερα ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέροντας πως: «Δεν είναι στο τραπέζι το καθολικό lock down και όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν είναι επιλογή παίρνουμε μέτρα με ηπιότερη επίπτωση».

Οι έλεγχοι των αρχών θα είναι σαρωτικοί και στοχευμένοι.

Μάσκες παντού, λοιπόν, από τις 6 το πρωί του Σαββάτου στις κόκκινες και πορτοκαλί περιφέρειες, μια πρωτόγνωρη εικόνα αλλά απολύτως αναγκαία ασπίδα στη μετάδοση. Ο κόσμος στην πλειονότητα ανταποκρίθηκε στους νέους περιορισμούς, άλλωστε το πρόστιμο για τους παραβάτες είναι τσουχτερό, 150 ευρώ.

Στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές στα καταστήματα εστίασης οι πολίτες πρέπει να φορούν τη μάσκα τους σε όλους τους χώρους και να τη βγάζουν μόνο αφού πρώτα έχουν κάτσει στο τραπέζι τους. Φυσικά το προσωπικό πρέπει να την φορά όλη την ώρα.

Ενδεικτικό είναι ότι αρκετοί πελάτες ακόμα φορούν τις μάσκες τους ακόμα και όταν κάθονται καθώς όπως μας λένε ανησυχούν λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Τις βγάζουν μόνο όταν θέλουν να πιουν το ποτό τους, τον καφέ τους ή να φάνε.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα στα κέντρα διασκέδασης και μπαρ οι πελάτες πρέπει υποχρεωτικά να κάθονται, ενώ ανά σε κάθε τραπέζι μπορούν να κάθονται μέχρι τέσσερα άτομα.

Στις περιοχές επιπέδου 3 όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, τα καταστήματα πρέπει να έχουν αδειάσει μέχρι τα μεσάνυχτα και από σήμερα το βράδυ μισή ώρα μετά οι πελάτες θα πρέπει να βρίσκονται στα σπίτια τους λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12:30 μέχρι και τις 05:00.

Από την απαγόρευση κυκλοφορίας εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που θα έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα αλλά και την ταυτότητα μαζί τους για πιθανό έλεγχο από την αστυνομία.

Ρεπορτάζ:Μαρία Σταθοπούλου, Νίκος Καπόγλης, Δήμητρα Σέκη, Μάριος Κωνσταντινίδης, Ειρήνη Βασάλου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Στο «κόκκινο» η μάχη ενάντια στην πανδημία: 935 νέα κρούσματα – Τα 228 στην Αττική – 5 θάνατοι

Όλοι οι κανόνες ενάντια στο 2ο κύμα πανδημίας – Δείτε το ΦΕΚ – Κυρώσεις και εξαιρέσεις

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠρεμιέρα με νίκη για τον ΠΑΟΚ, 3-0 τον Μίλωνα
Επόμενο άρθροΣτο “κόκκινο” η μάχη ενάντια στην πανδημία: 935 νέα κρούσματα – Τα 228 στην Αττική – 5 θάνατοι