Τον κλεμμένο πίνακα του Πικάσο με τίτλο “Πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ”, γνωστό και ως “Γυναικείο Μπούστο” (Ντόρα Μάαρ), αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος είχε κλαπεί από τη θαλαμηγό ενός Σαουδάραβα σεΐχη στη Γαλλική Ριβιέρα το 1999, εντόπισε ένας Ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης, γνωστότερος ανά τον κόσμο ως ο «Ιντιάνα Τζόουνς των έργων τέχνης».

 

Το αριστούργημα του 1938 επέστρεψε σε μια ασφαλιστική εταιρεία αυτό το μήνα, όπως αποκάλυψε ο Άρθουρ Μπραντ.

 

Η ανακάλυψη αυτού του σπάνιου πορτρέτου της Μάαρ, μιας από τις ερωμένες του Picasso με μεγάλη επιρροή πάνω του, είναι το επιστέγασμα μιας τετραετούς έρευνας σχετικά με την κλοπή στην πολυτελή θαλαμηγό Coral Island, όταν βρισκόταν αγκυροβολημένη στην Αντίμπ, στο θέρετρο αυτό της Γαλλικής Ριβιέρας.

 

Δύο δεκαετίες μετά την κλοπή και χωρίς καμία πληροφορία για την τύχη του έργου, η γαλλική αστυνομία έφτασε σε αδιέξοδο και το πορτρέτο, το οποίο κάποτε κοσμούσε το σπίτι του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου –μέχρι τον θάνατό του το 1973– θεωρήθηκε ότι χάθηκε για πάντα.

 

Αλλά έπειτα από αναζήτηση τεσσάρων ετών, η οποία οδήγησε στον ολλανδικό υπόκοσμο, δύο μεσάζοντες εμφανίστηκαν πριν από δέκα μέρες στο σπίτι του Μπραντ στο Άμστερνταμ με το κλεμμένο έργο.

 

“Είχαν τον Πικάσο, που σήμερα εκτιμάται στα 25 εκατ. ευρώ, τυλιγμένο με κόλλες χαρτί μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών”, είπε ο Μπραντ στο AFP.

 

Αυτή ήταν μια ακόμη επιτυχία για τον Μπραντ, ο οποίος τον περασμένο χρόνο απασχόλησε τον Τύπο όταν παρέδωσε στις κυπριακές αρχές ψηφιδωτό του 6ου μ.Χ αιώνα που απεικονίζει τον Ευαγγελιστή Μάρκο και είχε αποτοιχιστεί κάποια στιγμή μετά την τουρκική εισβολή από τον ναό της Παναγίας της Κανακαριάς, στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη της επαρχίας Αμμοχώστου.

 

Το 2015 εξάλλου ο Μπραντ απέκτησε διεθνή φήμη όταν επέστρεψε τα “Άλογα του Χίτλερ”, δύο χάλκινα αγάλματα που αναπαριστούν άλογα σε φυσικό μέγεθος και φιλοτέχνησε ο Γιόζεφ Θόρακ κατ’ απαίτηση του ναζιστή ηγέτη. Τα αγάλματα βρίσκονταν τοποθετημένα στην είσοδο του νέου κτιρίου της καγκελαρίας της χιτλερικής Γερμανίας. Αρκετοί πίστευαν πως καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εντοπίστηκαν, τελικά, το 2015 σε μια αποθήκη, μαζί με άλλα κλεμμένα έργα τέχνης, στο Μπαντ Ντουρκχάιμ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι καταναλωτές απομακρύνονται από τις παραδοσιακές μορφές ψυχαγωγίας
Επόμενο άρθροΡαντεβού Τσίπρα – συνταξιούχων το Σάββατο