Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ενεργοποίηση του μεγάλου χρηματοδοτικού «όπλου» που έχει σχεδιάσει το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με στόχο την κινητοποίηση 7 δισ ευρώ στην αγορά. Ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις των επιχειρήσεων που θέλουν να λάβουν δάνειο για Κεφάλαιο Κίνησης εγγυημένο σε ποσοστό 80% από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Όπως εξηγούσε χθες στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, όπου είχε προσκληθεί, ο υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδωνις Γεωργιάδης, σήμερα λήγει η προθεσμία των 15 ημερών που εκ του νόμου χρειαζόταν για τη δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες. Ως εκ τούτου μέσα στην εβδομάδα τα τραπεζικά ιδρύματα θα υπογράψουν τη σύμβαση και ακολούθως θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα ανοίγοντας και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Κύκλοι απ’ το Υπ. Ανάπτυξης έλεγαν στο protothema.gr πως η ζήτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να είναι τεράστια με βάση και την εξέλιξη του προγράμματος παροχής χρηματοδότησης με την 100% επιδότηση επιτοκίων μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Επίσης μεγάλο κίνητρο για τις επιχειρήσεις θα είναι και οι λιγότερες εξασφαλίσεις που εκ των πραγμάτων θα ζητούν οι τράπεζες, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπ. Ανάπτυξης, λόγω των εγγυήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Γι αυτό και πληροφορίες του protothema.gr αναφέρουν πως ήδη αναζητούνται απ’ τον αρμόδιο υφυπ. Ανάπτυξης κ. Γιάννη Τσακίρη νέοι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τη συνεργασία και την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών.

Στα 12 δισ οι αιτήσεις για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ!

Σε ο,τι αφορά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός, οι συνολικές αιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να πάρουν κεφάλαιο κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ ήδη έχουν ανέλθει στα 12 δισ. ευρώ! Κάτι που σημαίνει ότι η ζήτηση που ήδη καταγράφεται για το πρόγραμμα είναι πενταπλάσια του -αυξημένου- προϋπολογισμού του ύψους 2,05 δισ ευρώ. Σημειωτέον ο αρχικός στόχος ήταν για χορηγήσεις δανείων για κεφάλαιο κίνησης συνολικού ύψους 1,3 δισ ευρώ.

Όπως εξηγούσε πάντως ο κ. Γεωργιάδης στο ΔΣ του ΕΒΕΑ οι πραγματικές αιτήσεις ίσως να κυμαίνονται γύρω στα 6 με 7 δισ ευρώ καθώς έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλές επιχειρήσεις να κάνουν αιτήσεις και στις τέσσερις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση το γεγονός από μόνο του, όπως έλεγε ο υπουργός, «δείχνει και την ελκυστικότητα του προϊόντος, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη της αγοράς για κεφάλαιο κίνησης».

Στα 700 εκατ. ευρώ τα εγκεκριμένα δάνεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός τα εγκεκριμένα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε διάστημα λιγότερο του μήνα έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει, όπως έλεγε ο υπουργός, ότι «ο ρυθμός των εγκρίσεων των δανείων από τις τράπεζες είναι πάρα πολύ υψηλός».

«Παρατηρητήριο ρευστότητας»

Προκειμένου δε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια ο υπουργός υποσχέθηκε στα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΑ στη θεσμοθέτηση του ad hoc «παρατηρητηρίου ρευστότητας» που είχε συστήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το πρόγραμμα προκειμένου «ώστε εσείς οι θεσμικοί εκπρόσωποι των επιχειρήσεων να έχετε την ενημέρωση αυτή για να μπορείτε να παρακολουθείτε τι γίνεται στην αγορά», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Έρχεται χρηματοδοτικό πρόγραμμα για επενδύσεις

Την ίδια στιγμή ο υπουργός προανήγγειλε και ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο θα αφορά αποκλειστικά την υποστήριξη αναπτυξιακών επιχειρηματικών έργων. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα, συνολικού ύψους 1,2 δισ ευρώ αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα.

Πρόκειται για πρόγραμμα που το υπέγραψε η Αναπτυξιακή Τράπεζα μαζί με το EIF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων) και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης σ’ αυτό το πρόγραμμα δεν θα χρειάζονται εξασφαλίσεις, αλλά η επιχείρηση θα καλείται να καταθέσει αναπτυξιακό business plan. Εφ’ όσον αυτό κριθεί βιώσιμο, τότε η επιχείρηση θα μπορεί να δανειοδοτηθεί με επιτόκιο αρκετά χαμηλό, γιατί είναι επιδοτούμενο από το EIF.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε αυστηρούς κανόνες ανοίγουν την 1η Ιουνίου δημοτικά και νηπιαγωγεία (live)
Επόμενο άρθροΣτη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός-Συναντήσεις και επισκέψεις