Στάση αναμονής τηρούν Αθήνα και Βρυξέλλες εν όψει των διεργασιών που δρομολογούνται μετά την απόσυρση του Τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, και ενώ από την καθημερινή ρητορική της Άγκυρας δεν απουσιάζουν οι απειλές ότι το τουρκικό σκάφος θα επανέλθει.

Στάνο: Έμπρακτη απόδειξη από την Τουρκία

Αυτό που απαιτεί η ΕΕ είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι έχουν σταματήσει οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, στην ημερήσια ενημέρωση.

«Δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο. Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια από τα κράτη-μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας. Ακολουθεί συζήτηση για την Τουρκία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο την επόμενη Δευτέρα και εν συνεχεία οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συζητήσουν επίσης το ζήτημα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής», τόνισε ο κ. Στάνο.

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα αποκαλούν την απόσυρση «προσωρινή» μέχρι να ολοκληρώσει τις καθιερωμένες εργασίες συντήρησης. Από την τουρκική ηγεσία δεν λείπουν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για την Ελλάδα. Ο Μ. Τσαβούσογλου εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

«Το Oruc Reis, επέστρεψε προσωρινά για συντήρηση ρουτίνας στο λιμάνι της Αττάλειας και δεν υπήρχε λόγος να εκδοθεί νέα NAVTEX Τα σκάφη Barbaros και ο Yavuz συνεχίζουν το έργο τους στην περιοχή» τόνισε.

Συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων Ελλάδας-Τουρκίας

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για διάλογο. Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται την Τρίτη συνάντηση στρατιωτικών αξιωματούχων Ελλάδας-Τουρκίας, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του κ. Στόλτεμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατυπωθούν οι ελληνικές παρατηρήσεις επί των προτάσεων αυτών.

«Μια ειρηνική λύση για τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή. Μια δίκαιη και λογική προσέγγιση θα έχει θετική συμβολή. Η Τουρκία δεν επιβουλεύεται το έδαφος κανενός. Αλλά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε κανένα να υφαρπάξει κανένα δικαίωμά της» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Πέτσας: Απομένει να δείξει συνέπεια η Τουρκία

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία δεν εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία και απέσυρε το Oruc Reis. Απομένει να δείξει συνέπεια και συνέχεια ώστε να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν με υπαιτιότητα της Τουρκίας τον Μάρτιο του ’16. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κατάλογος των κυρώσεων λειτούργησε αποτρεπτικά και οδήγησε την Τουρκία στο να αναδιπλωθεί τουλάχιστον σε αυτή τη φάση» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Εκνευρισμός στην Τουρκία από την επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο

Μεγάλο εκνευρισμό προκαλεί στην Άγκυρα και η αιφνίδια επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο. Ο Τούρκος ΥΠΑΜ, Χ. Ακάρ, μαζί με τους αρχηγούς των τριών κλάδων του Τουρκικού Επιτελείου μετέβη από το Κας στα κατεχόμενα για να παρακολουθήσει την διεξαγωγή της άσκησης με την επωνυμία «Μεσογειακή Θύελλα-2020», που αναγγέλθηκε με παράνομη NAVTEX την Άγκυρας, ως απάντηση στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Λευκωσία.

Μενέντεζ: Η Τουρκία δημιουργεί ένταση

Στις ΗΠΑ, ο Γερουσιαστής Μενέντεζ έδωσε «μάχη» με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κρίστοφερ Ρόμπινσον στην συνεδρίαση της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας με θέμα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπέρ των θέσεων Ελλάδας και Κύπρου.

«Γιατί λέτε συνεχώς «οι δύο πλευρές να αποφύγουν την ένταση»? Υπάρχει μόνο μια πλευρά που δημιουργεί την ένταση… η Τουρκία » επεσήμανε ο κ. Μενέντεζ.

Στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στην Αθήνα η Κυβέρνηση συνεχίζει την διπλωματική προσπάθεια. Ο πρωθυπουργός υποδέχεται  την Τρίτη τον Πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Ν. Δένδιας υποδέχεται στο ΥΠΕΞ τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Αντιδράσεις για τα εξοπλιστικά

Την ίδια στιγμή δέχεται επικρίσεις για καθυστερημένη προώθηση των κυρώσεων και για τους χειρισμούς της στα εξοπλιστικά

«Άργησε η Κυβέρνηση να προωθήσει το θέμα των Κυρώσεων, μα τις κυρώσεις δεν τις θέτεις τιμωρητικά αλλά προληπτικά» σχολίασε στο Α’ Πρόγραμμα  της ΕΡΤ ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Την ώρα που λέτε στο λαό να ζήσει με τα ψίχουλα, ετοιμάζετε νέα εξοπλιστικά που δεν θα υπηρετούν το λαό αλλά τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ» αναφέρει ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε μέτρα προστασίας από την πανδημία το 46ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή
Επόμενο άρθροΌχι, στο διάλογο υπό απειλή (video)