Τη βούλησή του να καταθέσει αλλά μόνο υπό το καθεστώς της προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί και χωρίς να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του εξέφρασε χθες ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Σε επικοινωνία του χθες, με τις αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, δήλωσε πρόθυμος να εξεταστεί «με ηλεκτρονικά μέσα προστασίας της ανωνυμίας του». Εν τω μεταξύ σημαντική εξέλιξη θα φέρει η απάντηση που αναμένεται  να δώσει ενδεχομένως και σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π. Μπρακουμάτσος στα θέματα που του έθεσε αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής και ως προς τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων.

Χθες το μεσημέρι, μέλη της επιτροπής, υπέβαλαν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τρία αιτήματα για «Σαράφη» και «Κελέση», θέτοντας ζητήματα για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά και για το καθεστώς προστασίας τους.

Η αντιπροσωπεία των βουλευτών που κατέθεσε το σχετικό έγγραφο αποτελείτο από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπουγά και τα μέλη, Αθανάσιο Πλεύρη (ΝΔ), Δημήτρη Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Βασίλειο Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση). Ζήτησαν να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως και στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, να λάβουν όλα τα έγγραφα που έχουν ζητήσει από την Εισαγγελέα Διαφθοράς και η Εισαγγελέας Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη να επανεξετάσει το καθεστώς προστασία τους, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Να σημειωθεί, ότι αρμοδιότητα για την άρση της προστασίας των μαρτύρων ανήκει στην κ. Τουλουπάκη, ενώ ο Άρειος Πάγος μπορεί να άρει μόνο την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.

Το σημαντικό είναι να καταθέσουν και όχι να δημοσιοποιηθούν τα πραγματικά τους ονόματα, έλεγαν πηγές της προανακριτικής.

Τι σημαίνει όμως να εξεταστούν οι μάρτρες όπως στον αντεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη. Οι βουλευτές λένε ότι καταρχάς δε γνωρίζουν πώς κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στον κ. Σοφουλακη. Αλλά ζητούν να τον εξετάσουν με τον ίδιο τρόπο. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος: Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι μάρτυρες κατέθεσαν ενώπιον του κ. Σοφουλακη, δηλαδή με αυτοπρόσωπη παρουσία στη ΓΑΔΑ με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους, δηλαδή μπορεί να μη φόρεσαν κουκούλες, αλλά γυαλιά, περούκα, καπέλο, ο,τιδήποτε.

Ο Επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς πάντως κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος έχει παραπέμψει στην ΚΥΑ του 2018. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (429/2018), οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικών ή οπτικοακουστικών μέσων, προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους. Με άλλα λόγια ακόμα και εάν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγής που έχουν εκδοθεί για τους προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέτρων προστασίας.

Εν τω μεταξύ, στα όσα είπε χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα με αφορμή τις αναφορές των προστατευόμενων μαρτύρων ότι φοβούνται για τη ζωή τους και πως και ο ίδιος φοβάται για τη ζωή του επανήλθε σήμερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6″.

«Στην ουσία δεν φοβάμαι. Είναι οι ίδιες μέθοδοι, ένα παρακράτος που δρα στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Δεν απειλούμαι εύκολα. Δεν φοβάμαι. Σαράντα χρόνια με απειλούν. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα πραξικόπημα σε βάρος της Δημοκρατίας που αφορά όλη τη διαδικασία. Έχουν στην Επιτροπή τον Πλεύρη που είναι δικηγόρος του Σαμαρά. Τα ΜΜΕ το εμφανίζουν ως αίτημα του Παπαγγελόπουλου χωρίς να πουν ποιο είναι αυτό το αίτημα. Ο κ. Πλεύρης μπορεί να είναι κατηγορούμενος αύριο ή μάρτυρας σε αυτήν, ήταν σύμβουλος του Γεωργιάδη. Πως μπορεί να είναι μέλος. Εξαίρεσαν παράνομα Τζανακόπουλο και Πολάκη γιατί θα τους εξετάσουν σαν μάρτυρες. Υπάρχει παραπληροφόρηση και απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψουν τις πομπές τους», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-βίντεο Δ. Μποτώνης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαρέρα: «Χρειαζόμαστε βελτίωση»
Επόμενο άρθρο«Έχω μυρίσει την οσμή καμένου πλαστικού στον Βόλο» – Ο Βολιώτης ερευνητής Χ. Τσιαμήτας στο ΡΑΔΙΟ Β.Ε.ΡΑ