Έκλεισε η υπόθεση Novartis, στις ΗΠΑ, με εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 346  εκατ. δολαρίων. του φαρμακευτικού κολοσσού, με την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται παραδοχή εκ μέρους της εταιρείας παράνομων πρακτικών. Όπως, προκύπτει τόσο από την ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και της ίδιας της εταιρείας, η συμφωνία δεν περιέχει ισχυρισμούς για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα. Για μεγάλη νίκη υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαφθοράς έκανε λόγο στην ΕΡΤ ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος των προστατευόμενων Ελλήνων μαρτύρων της έρευνας των αμερικανικών αρχών για τη Novartis.

Ο κ. Σαράκης Μίλησε για τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ποτέ και εξήγησε ότι όταν υπάρχει συμβιβασμός γίνεται περιγραφή αθέμιτων πρακτικών χωρίς καμία αναφορά σε ονοματεπώνυμα προσώπων.

Όπως είπε έχουν συνταχθεί δύο εκθέσεις η μία είναι για τις αστικές ευθύνες και η άλλη είναι του FBI, όπου γίνεται περιγραφή αθέμιτων πρακτικών και αφορά και αξιωματούχους.

Η εταιρεία αντιμετώπιζε την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών, νοσοκομείων και κλινικών στην Ελλάδα και το Βιετνάμ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων και του ιατρικού εξοπλισμού της. Για τα όσα έγιναν στην Ελλάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 310 εκ δολαρίων.

Για απόφαση – κόλαφο για την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αντί να επικεντρώσουν την έρευνα σε λειτουργούς της υγείας, έκανε λόγο  μέσω της ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Το πρόστιμο έχει να κάνει με αθέμιτες πρακτικές συνταγογράφησης που επιβάρυναν τα Ταμεία, χωρίς καμία αναφορά για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.
Δεν έχει ευθύνη η κ. Τουλουπάκη που αντί να κάνει τη δουλειά της, έκανε δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες η ΝΟΒΑΡΤΙΣ θα καταβάλλει εκατομμύρια, στην Ελλάδα δεν θα καταβάλλει τίποτα, ανέφερε ο υπουργός. Η κ. Τουλουπάκη έχει παραβιάσει το Σύνταγμα, είπε.

Η υπόθεση αυτή θα πρέπει να διαλευκανθεί μέχρι τέλους, δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στο πολιτικό σύστημα, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών και της λειτουργίας της δημοκρατίας, είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης.

Το κλείσιμο της υπόθεσης ρίχνει τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό, ανέφερε σε ανακοίνωση της η ΝΔ. Δέκα πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, διασύρθηκαν επί χρόνια, δίχως να προκύψει το παραμικρό στοιχείο σε βάρος τους, από τις έρευνες των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών, αναφέρει στην ανακοίνωσή. Τι έχουν να πουν τώρα, οι «μαγαζάτορες» του ΣΥΡΙΖΑ και οι πλασιέ των δήθεν αποκλειστικών για τις έρευνες του FBI; Θα ζητήσουν συγγνώμη; σχολιάζει το κυβερνών κόμμα.

Για απόφαση κόλαφο που ισοπεδώνει την εκδοχή της σκευωρίας, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει η Novartis συμφώνησε να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου, 310 εκ. δολάρια, αποκλειστικά και μόνο για την παράνομη δραστηριότητα της στην Ελλάδα, παραδεχόμενη πως διέφθειρε αξιωματούχους για να επηρεάσει τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υγειονομικών υπηρεσιών την περίοδο 2012-2015, δηλαδή την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά.

«Έπεσε στο κενό, η άθλια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ και του παραδικαστικού κυκλώματος που έστησε με την βαθιά δεξιά. Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγνώμη από αυτούς που κατασυκοφάντησαν. Δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό. Τους αφήνουμε να αυτογελοιοποιούνται με τις ανακοινώσεις τους» είπε το ΚΙΝΑΛ.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός της πολυεθνικής στις ΗΠΑ, δικαιώνει πλήρως την πάγια θέση της Ελληνικής Λύσης για το πανηγύρι της μίζας στην Ελλάδα, σχολίασε το κόμμα.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡόδος: Βρήκε δουλειά η άνεργη μητέρα της 9χρονης που λιποθύμησε από την πείνα
Επόμενο άρθροΞεκίνησε και πάλι τη σειρά «No Filter With Naomi»