Αν και τα επιδημιολογικά στοιχεία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, αυτοί που αρνούνται να χρησιμοποιήσουν μάσκα εξακολουθούν να βρίσκονται ανάμεσά μας. Αποκαλυπτικό είναι το γράφημα της ισπανικής εφημερίδας El Pais που καταδεικνύει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορονοϊός χωρίς χρήση μάσκας.

Η επιτακτική ανάγκη για χρήση μάσκας για να ανακοπεί η επέλαση της πανδημίας βρίσκει κάποιους να αντιστέκονται σθεναρά.

Ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, ακόμα κάποιοι αρνούνται πεισματικά να τη φορέσουν.

Συγκλονιστικό είναι τα αποτυπωμένα σε γράφημα της ισπανικής εφημερίδας El Pais για τη μετάδοση σε κλειστούς χώρους με / χωρίς τη μάσκα.

Σε ένα σαλόνι με έξι άτομα, εκ των οποίων το ένα θετικό στον κορονοϊό, μετά από τέσσερις ώρες εάν κανείς δεν φοράει μάσκα και εάν δεν υπάρχει εξαερισμός, θα ασθενήσουν και οι πέντε. Αν φοράνε όλοι μάσκα, μόνο ο ένας από τους πέντε υγιείς κινδυνεύει να νοσήσει.

Σε μπαρ με 15 πελάτες χωρίς μάσκες και τρεις εργαζόμενους , τα παράθυρα κλειστά και χωρίς εξαερισμό, μετά από έξι ώρες 14 από τους πελάτες θα μολυνθούν. Με συνεχή χρήση μάσκας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στα 8.

Στο συνδυασμό καλού εξαερισμού, με μάσκες και μικρότερη παραμονή στο χώρο, ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων μειώνεται μόλις στο ένα άτομο.

Το σενάριο σε σχολείο ξεκινά με την υπόθεση ότι ο «ασθενής μηδέν» είναι ο εκπαιδευτικός. Αν περάσουν δύο ώρες σε μια αίθουσα με 24 μαθητές και χωρίς μάσκες, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν 12 παιδιά. Αν όλοι φορούν μάσκα για το ίδιο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των μαθητών που κινδυνεύει να μολυνθεί μειώνεται στους πέντε.

Με αερισμό της αίθουσας και μείωση της παραμονής σε αυτή κατά μία ώρα, κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει για μόλις έναν μαθητή.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτα 10 δισ. η έκτακτη στήριξη στις επιχειρήσεις από το «μερικό lockdown»
Επόμενο άρθροΝότιο Πήλιο:52χρονος χτύπησε μητέρα, εν διαστάσει σύζυγο και κόρη