«Σήμερα η Ελλάδα εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil – Total – ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Η σημερινή συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της ΑΟΖ»

«Η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για γεωπολιτικής σημασίας σύμβαση.

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ.χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ.χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.
Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).

Το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:

1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature Bonus) και στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών).
Κατά τη φάση εκμετάλλευσης αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (200 ευρώ / τετρ.χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος) και επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).

Επιπλέον, τόσο κατά τη φάση έρευνας, όσο και κατά τη φάση εκμετάλλευσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να εκπαιδεύσει και να παρέχει τεχνική υποστήριξη στο προσωπικό του Δημοσίου και της ΕΔΕΥ. Για το σκοπό αυτό καταβάλλει το ποσό των 140.000 ευρώ ετησίως για κάθε εκμετάλλευση.

«Ο EastMed ανοίγει δρόμο για εμπέδωση σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή»

Το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. «Κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed).

Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία «γέφυρα» για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ.

«Η Ελλάδα τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις της Συνθήκης των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή»

«Δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά κινούμαστε συντονισμένα για να δώσουμε προοπτική, οικονομική ευημερία και ενεργειακή ασφάλεια στις επόμενες γενιές», ανέφερε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλον ορίζοντα και άλλο βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας, αλλά, ταυτόχρονα, και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από 4 μόλις χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι μια χώρα αυτοδύναμη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με την οικονομία της να κινείται για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχοντας εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές χρήματος στη σύγχρονη ιστορία της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχοντας ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ σε ΑΞΕ, τα τελευταία δέκα χρόνια. Και η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται. Και ότι φέτος πάμε για νέο ρεκόρ σε επενδύσεις».

Παρατήρησε, μάλιστα, πως «προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου αλλά και την υποστήριξη των προσπαθειών μας από τις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος

«Εκτός από τα προφανή -οικονομικά, ενεργειακά, γεωστρατηγικά και άλλα- οφέλη για τη χώρα μας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες, και άρα και από τη σημερινή υπογραφή της σχετικής σύμβασης με εταιρείες, η κυβέρνηση δίνει απόλυτη προτεραιότητα και ιδιαίτερη προσοχή στο μεγάλο» μας, το περιβάλλον.

Ειδικότερα, προαπαιτούμενο για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα, είναι η «εφαρμογή της αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας διεθνώς», όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Δικλείδες περιβαλλοντικής προστασίας

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο νόμο θεσμοθετήθηκαν τα Παρατηρητήρια Υδρογονανθράκων, μέσω των οποίων οι τοπικές κοινωνίες συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, μέσω μάλιστα θεσμικών διαδικασιών και οργάνων, ενώ, επιπλέον, απαγορεύεται η μέθοδος του fracking. (Οι τεχνικές οριζόντιας διάτρησης και υδραυλικής ρυγμάτωσης, που είναι το fracking, δίνουν τη δυνατότητα αποδέσμευσης πετρελαίου και αερίου από βραχώδεις σχηματισμούς, προκαλούν όμως τεράστια περιβαλλοντική ζημιά).

Εκτός της σύστασης Παρατηρητηρίων Υδρογονανθράκων, έχουν προηγηθεί και άλλα αναγκαία βήματα, πάντα στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, όπως είναι η ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, όλων των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κανόνων, που είναι και οι αυστηρότεροι διεθνώς. Συγχρόνως, οι περιοχές Natura παραμένουν άθικτες, με υψηλή περιβαλλοντική προστασία.

Με πρωτοβουλία εξάλλου της κυβέρνησης συστάθηκε στα Χανιά, το «Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας», με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και τη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για διπλασιασμό των ΑΠΕ

Επ’ αυτού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε κατά τη σημερινή παρουσίαση, ότι η ανάπτυξη αυτή είναι ακόμα απολύτως συμβατή με το ελληνικό σχέδιο για το κλίμα και την ενέργεια, που έχει η χώρα για το 2030 και προβλέπει διπλασιασμό των ΑΠΕ που έχουμε σήμερα στη χώρα (από 29% σε 60%).

«Ενα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της μεγάλης μετάβασης σε ΑΠΕ είναι η δυνατότητα, η πρόσβαση και χρήση φυσικού αερίου ως το μεταβατικό καύσιμο με το οποίο σταθεροποιείται το σύστημα, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

Ας σημειωθεί ότι ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως:

  •   Υποβολή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε κάθε φάση.
  •   Δημιουργία διακριτής Μονάδας Περιβάλλοντος η οποία θα αποτελεί το σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, παρατηρητήρια και δημόσιες υπηρεσίες.
  •   Οι σεισμικές έρευνες, θα διεξάγονται υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος το οποίο θα περιγραφεί σε κατάλληλο περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, ειδικότερα η έναρξη των ερευνών πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  •   Απαιτείται πλήρης ανταπόκριση σε δεσμεύσεις και κατευθύνσεις διακρατικών συμβάσεων που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα, όπως ιδίως η ACCOBAMS (Μεγάλα Κητώδη).
  •   Συντάσσεται περιβαλλοντική έκθεση βάσης η οποία συνυποβάλλεται μαζί με το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών.
  • Σε κάθε εκμετάλλευση προβλέπεται η ύπαρξη του Παρατηρητηρίου Υδρογονανθράκων.

Τούτων δοθέντων, «με σεβασμό και ευθύνη στο περιβάλλον και τις επόμενες γενιές, προχωράμε», όπως έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όλη η ομιλία του πρωθυπουργού

Σχετική είδηση:Υπογράφονται οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης

ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Μοιράσου το άρθρο:



ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑναστολή της αύξησης των διοδίων της Αττικής Οδού-Τι απαντά η εταιρεία
Επόμενο άρθροΗράκλειο: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και ευπαθείς περιοχές