Εβδομηνταπέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του φοβερότερου απ’ όσους γνώρισε η ανθρωπότητα. Το σύνολο των νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εκείνης της εποχής.

Η συμπλήρωση 75 χρόνων από τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής για τους λαούς που αγωνίστηκαν και τσάκισαν το τέρας του ναζισμού και του φασισμού που αναδύθηκε στην Ευρώπη, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

«Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες των μεγάλων αντιφασιστικών κινημάτων που πολέμησαν κι έδωσαν τις ζωές τους προκειμένου να απελευθερωθεί ο κόσμος από τις δυνάμεις του σκότους. Τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού, ο οποίος ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης στις δυνάμεις κατοχής στην Ευρώπη, με πρωτοπόρους το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ», προσθέτει.

«Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό πρέπει να είναι συνεχής, αλλά για να είναι συνεπής και αποτελεσματικός πρέπει να στρέφεται ενάντια στη μήτρα που τον γεννά: τον καπιταλισμό. 75 χρόνια μετά είμαστε παρόντες σ’ αυτόν τον αγώνα, με αυτό το περιεχόμενο» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα, σήμερα, 9 Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Το ΜέΡΑ25 σε μήνυμά του για τα 75 χρόνια από την συντριβή του ναζισμού, τονίζει ότι «τιμά τα εκατομμύρια των νεκρών του Κόκκινου Στρατού, της Εθνικής Αντίστασης και όλων όσων αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Αντιφασιστική Νίκη» . Στο μήνυμα επισημαίνεται ότι «η σημερινή μέρα, όσο κι αν το κατεστημένο της ΕΕ προσπαθεί να την «αναθεωρήσει» δεν συνιστά τη «μέρα της Ευρώπης» λόγω της διακήρυξης του Σουμάν, αλλά τη μέρα των λαών της Ευρώπης που απελευθερώθηκαν από τον φασισμό και τον ναζισμό, την μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών».

Εορτασμοί σε όλο τον κόσμο

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘ ανέλαβε να ενισχύσει το ηθικό των Βρετανών, που πλήττονται σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού, υπενθυμίζοντάς τους ότι «δεν πρέπει ποτέ να χάνουν την ελπίδα», κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε χθες, ημέρα εορτασμού της 8ης Μαΐου 1945. «Στην αρχή, οι προοπτικές φαίνονταν ζοφερές, η έκβαση μακρινή, το αποτέλεσμα αβέβαιο», δήλωσε η βασίλισσα, μιλώντας για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αλλά συνεχίσαμε να πιστεύουμε ότι ο σκοπός ήταν δίκαιος και αυτή η πεποίθηση ήταν που μας έκανε να αντέξουμε. Μην παραιτηθείτε ποτέ, μην χάσετε ποτέ την ελπίδα, αυτό ήταν το μήνυμα της ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη». Το 1945, η 19χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, είχε αφήσει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συμμετάσχει στους εορτασμούς στους δρόμους.

Η Ρωσία είναι “ανίκητη” όταν είναι ενωμένη, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο διάγγελμά του με την ευκαιρία της 75ης επετείου από το τέλος το Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι εκδηλώσεις για την οποία ήταν πολύ περιορισμένες λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. “Γνωρίζουμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι είμαστε ανίκητοι όταν είμαστε ενωμένοι”, τόνισε ο Πούτιν στο σύντομο διάγγελμά του προς τους Ρώσους από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη σκιά του Κρεμλίνου.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕγγυημένα κουπόνια για ταξίδια στο σχέδιο της Κομισιόν για επανεκκίνηση του τουρισμού
Επόμενο άρθροΟ καλός καιρός έστειλε τον κόσμο στις παραλίες (video)