Αλλάζουν οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τα νέα κριτήρια

 

Από 64 ευρώ έως και 320 ευρώ για άγαμους και από 80 ευρώ έως και 400 ευρώ για τους έγγαμους, τα μέρη συμφώνου διαβίωσης ή τις μονογονεϊκές οικογένειες θα κυμανθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης.

 

Επίδομα θέρμανσης θα λάβουν τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια για τη χορήγησή του. Έτσι, για να μπορέσει κάποιο νοικοκυριό να λάβει το επίδομα θέρμανσης αυτό εξαρτάται από τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα οχήματα που κατέχει.

 

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αυξήσει το ποσό της επιδότησης από τα 12,5 λεπτά το λίτρο στα 16 λεπτά το λίτρο. Το διάστημα χορήγησης για το επίδομα θέρμανσης αφορά στις αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2018 μέχρι και 30 Απριλίου 2019.

 

Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και όσοι τους έχει παραχωρηθεί η κατοικία όπου διαμένουν και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα θέρμανσης αφορά την κατοικία που χρησιμοποιεί ο δικαιούχος (φυσικό πρόσωπο) ως κύρια, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

 

Το επίδομα είναι ακατάσχετο και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο, ενώ προσοχή χρειάζεται στον αριθμό ΙΒΑΝ που θα δηλωθεί γιατί πρέπει να δεν πρέπει να έχει δηλώσει τον ίδιον κανένας άλλος δικαιούχος.

 

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

 

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου

 

Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

 

Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης

 

τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν επιβατικά .Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία, η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

 

Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

 

Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

 

Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

 

Ειδικά, για την εξαίρεση των φιλοξενουμένων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2018 (για το 2017), ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2017 (για το 2016) ή άλλες πηγές.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Ινδία θα στείλει αστροναύτες στο διάστημα
Επόμενο άρθροΙσχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στη νήσο Μιναντάο