Επίλυση του Κυπριακού μέσω χαλαρής συνομοσπονδίας φέρνει στην επιφάνεια ο τουρκικός κρατικός Τύπος.

 

Οπως αναφέρει η “Καθημερινή”, το κρατικό πρακτορείο Anadolu φιλοξενεί στην αγγλική έκδοσή του ανάλυση του ακαδημαϊκού, Μεχμέτ Οζάι, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυρίαρχη γραμμή του ΟΗΕ για ομοσπονδιακό διζωνικό κράτος δεν είναι εφικτή και συνεπώς χρειάζεται καινούργιος οδικός χάρτης, όπου θα προταχθεί η λύση της συνομοσπονδίας.

 

Σύμφωνα με το Anadolu, ο κ. Οζάι δήλωσε πως στην λύση της συνομοσπονδίας αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω επιμέρους εταιρικών συμφωνιών.

 

Ο κ. Οζάι πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει ειδική συμφωνία συνεργασίας για τα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο.

 

Το δημοσίευμα φιλοξενεί δηλώσεις και του καθηγητή Χουσεϊν Μπαγτσί από πανεπιστήμιο της Αγκυρας, ο οποίος σημειώνει ότι το σχέδιο του Κόφι Ανάν ήταν η καλύτερη συμφωνία για την επίλυση του Κυπριακού επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και την Ε.Ε. για την απόρριψή του λέγοντας πως έκαναν ένα «τεράστιο στρατηγικό λάθος».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH ΕΕ βάζει «φρένο» από το 2022 σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα
Επόμενο άρθροΣτους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής