Τις βάσεις για μία συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και με την Αίγυπτο, επωφελή και για τις δύο χώρες, επανέθεσε στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση τεχνικών κλιμακίων εμπειρογνωμόνων.


Σε δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας για τις επαφές του δήλωσε ότι «συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου«.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην Λιβύη. Η Αθήνα στηρίζει την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου Προέδρου Σίσι, για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην χώρα, χωρίς παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων, την ώρα που πολυμελές τουρκικό κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τον Αλ Σάρατζ στην Τρίπολη, επαναβεβαιώνοντας την Τουρκική στήριξη στο καθεστώς.

Η κινητικότητα γύρω από τα εθνικά μας θέματα είναι μεγάλη. Σε πλήρη εξέλιξη όμως βρίσκεται και το μπρα ντε φερ Γαλλίας Τουρκίας. Η γειτονική μας χώρα δεν σταματά πάντως τη στρατηγική των προκλήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλέτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Ελλάδα ευθύνεται για θανάτους μεταναστών στα σύνορα.

Σε ότι αφορά τις γαλλοτουρκικές σχέσεις, βαθαίνει περαιτέρω το ρήγμα μεταξύ των χωρών. Για δεύτερη ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ αν και το θέμα ήταν μέτρα για τον Covid-19, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δεν άφησε την ευκαιρία να καταγγείλει εκ νέου την Τουρκία.

Η Φλοράνς Παρλί, τόνισε ότι οι κινήσεις στοχοποίησης Γαλλικής φρεγάτας από Τουρκικά πολεμικά πλοία στη Λιβύη, ξεπερνά κάθε έννοια συμμαχικής δύναμης και ζήτησε έρευνα σε βάθος με τα αποδεικτικά στοιχεία που από την πρώτη στιγμή έχει δώσει η Γαλλία.

Η Γαλλίδα υπουργός ανέφερε ότι η Συμμαχία ήδη διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ως απόδειξη για τις επιθετικές κινήσεις των Τουρκικών πλοίων έναντι της Γαλλικής φρεγάτας.

Από την πλευρά του Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία και οι καταγγελίες και θα γίνει έρευνα.

Η Ελλάδα πάντως προχωρά σε τεχνολογικό άλμα σε ότι αφορά την άμυνα της χώρας.

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι με Ευρωπαϊκά κονδύλια προχωρούν τέσσερα Ελληνικά προγράμματα, με το πιο βασικό το Εθνικό UAV, δηλαδή το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο και πάνω σε αυτό έχουν δουλέψει επιστήμονες Πανεπιστημιακά και ερευνητικά Ελληνικά ιδρύματα και εταιρίες. Κατά πληροφορίες δεν θα είναι ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος μόνο για επιτήρηση στο Αιγαίο, θα φτάνει πολύ μακρύτερα ενώ θα είναι επιχειρησιακό. Τα άλλα προγράμματα έχουν να κάνουν με την θωράκιση της κυβερνοάμυνας

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαναθηναϊκός: Πρόβλημα με τον Κουρμπέλη
Επόμενο άρθροΆνθρωπος – φάντασμα ο 47χρονος ψευτογιατρός (video)