Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας με θέμα την κλιματική αλλαγή βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος έλαβε μέρος σε δύο ξεχωριστά πάνελ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε λάθος τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου και τόνισε ότι μετέφερε τη δυσαρέσκειά του στην Ανγκελα Μέρκελ. Αναφερόμενος στον αγωγό Eastmed επισήμανε ότι είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας και πρόσθεσε ότι δε θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε, καθώς στο τέλος της μέρας εκείνο που μένει είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

O Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία παρουσία κοινού, με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Harvard και Stanford Νιάλ Φέργκιουσον. Ο κ. Φέργκιουσον αρθρογραφεί συχνά στον ελληνικό Τύπο με θέματα που ενδιαφέρουν τους Έλληνες.

«Ήταν λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε μέρος στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, επισήμανε από το Νταβός ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας με νόημα ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι ο κοντινότερος γείτονας στη Λιβύη από ευρωπαϊκής πλευράς. Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στη Γερμανίδα Καγκελάριο ότι ήταν λάθος της που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στη Διάσκεψη, θεωρώ ότι θα συμμετέχουμε στις επόμενες διαδικασίες.

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι σστη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αγνοείται το γεγονός ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Πρόσθεσε ακόμη ότι η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από τη λιβυκή Βουλή καθώς και ότι δεν μπορεί να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί αυτή η συμφωνία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, στην πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία το τελευταίο εξάμηνο, καθώς και στον στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου -όπως είπε- να μειωθούν ακόμα περισσότεροι οι φόροι. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί για, ακόμα μία φορά, τόσο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και στην πρόσφατη υπογραφή του EastMed. Δεν είναι θέμα Ελλάδας-Τουρκίας, είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας, δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία τι θα κάνουμε, μπορεί βέβαια όποτε θέλει να συμμετέχει, όμως στο τέλος της μέρας εκείνο που μένει είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, τόνισε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης.

Αργά το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος σε πάνελ με θέμα «Αναζητώντας ένα Πράσινο New Deal», στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς (Frans Timmermans) και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (Mark Rutte).

O κ. Μητσοτάκης έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων.

Φτάνοντας στο Νταβός, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο Politicο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το περίπτερο της Microsoft στο Νταβός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, όπου και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας, Brad Smith.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Microsoft, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του αρχαιολογικού πλούτου της Ελλάδος. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής εταιρείας ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τη Microsoft, η οποία επενδύει σε αυτού του είδους τα προγράμματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε να επισκεφθεί έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, όπως η Ολυμπία, και να υποβάλλει μία πρόταση στην κυβέρνηση για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναδείξει τη συνολική εμπειρία του επισκέπτη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Smith συζητήθηκε η πιθανότητα το επόμενο Data Center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των πυκνών επαφών που θα έχει αυτό το διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός από εκείνες με οικονομικό, περιλαμβάνονται και άλλες με πολιτικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα (23 Ιανουαρίου) η ατζέντα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Άνεγκρετ Κραμπ -Καρενμπάουερ. Θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ. Οι συναντήσεις γίνονται στον απόηχο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Κ. Μητσοτάκης (video)

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤο σχέδιο διαχείρισης του μεταναστευτικού στα νησιά-Ποια μέτρα συναποφασίστηκαν (video)
Επόμενο άρθροΙκανοποίηση για εκλογή της πρώτης γυναίκας ΠτΔ (video)