Επεισόδιο σημειώθηκε πριν λίγο στο Δημαρχείο του Βόλου όταν εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας έκαναν την εμφάνισή τους στην αίθουσα εκδηλώσεων προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη Τύπου για τη Μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου. Ο σύμβουλος του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου, Γ. Σκλιας, προσπάθησε να αποτρέψει τον Κ. Βολιώτη και τον Στ. Λημνιό να μπουν στην αίθουσα, προκαλώντας την αντίδραση των στελεχών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο ίδιος ο Αχ. Μπέος που είχε φραστική αντιπαράθεση με τον Κ. Βολιώτη.
“Έχετε κουράσει την πόλη, κοπρίτες. Εάν δεν έχετε φάει ακόμα ξύλο στο Βόλο θα φάτε τώρα”, είπε ο Αχ. Μπέος για να του απαντήσει ο Κ. Βολιώτης ότι ο Δήμος Βόλου δεν μπορεί να είναι κλίκα. “Να αφήνετε τον κόσμο να μπει στο Δημαρχείο”. Στο δημαρχείο κλήθηκε η αστυνομία για να βγάλει έξω δύο πολίτες που θέλησαν να παρακολουθήσουν την συνέντευξη της εταιρείας. Οι αστυνομικοί έλαβαν την απάντηση πως “θα μας πάρετε σηκωτούς από εδώ μέσα. Ήρθαμε να παρακολουθήσουμε όπως έχουμε το δικαίωμα μια συνέντευξη. Τι δουλειά έχετε να μας βγάλετε έξω από το δημαρχείο” . Οι εκπρόσωποι της περιβαλλοντικής απείλησαν πως καταθέσουν μηνύσεις.

 

Ο κ. Στέλιος Λημνιός άρχισε να φωνάζει διεκδικώντας το δικαίωμά του να ενημερωθεί, ως πολίτης, αφού η εκδήλωση είναι ανοικτή και πραγματοποιείται στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Οι τρεις άνδρες της ΔΙΑΣ, ζήτησαν από τους δυο πολίτες Λημνιό και Βολιώτη να περάσουν έξω από την αίθουσα.
Ως γνωστόν η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας έχει εκφράσει προβληματισμούς σχετικά με το αν και κατά πόσο αυτή η επένδυση είναι ορθή για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Μαγνησίας, αφού ο κόλπος του Παγασητικού είναι ένας κλειστός κόλπος και σε περίπτωση μιας διαρροής η μόλυνση μπορεί να σημαίνει τεράστια καταστροφή.

Τι θα κάνουν οι επενδυτές

Με ταχύτατους ρυθμούς στήνεται μια ακόμα Μονάδα Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), στο Λιμάνι του Βόλου.

Η μονάδα που ανήκει στην ExxonMobil και Mediterranean Gas, πήρε αρχική έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία έδωσε προθεσμία 15 ημερών σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, προκειμένου να υποβάλει τις αντιρρήσεις του.

Σύμφωνα με την ΡΑΕ οι αντιρρήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα αναγκαία στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του.

Πρόκειται για μια επένδυση, που σύμφωνα με τους επενδυτές εκτιμάται στα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια μονάδα συνολικού μήκους 250 μέτρων και δυναμικότητας 180,000 cbm LNG (αποθήκευση και επαναεριοποίηση). Σε ότι αφορά το κομμάτι της ηλεκτροπαραγωγής, που θα την συνοδεύει, το δημοσίευμα έκανε λόγο για μονάδα συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 300 MW.

Το FSRP θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023, όπως υπογραμμίζει η ίδια η εταιρεία και μέχρι Μάρτιο θα έχουν ετοιμάσει και περιβαλλοντική μελέτη.

Η λόγω πρωτοβουλία δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» αλλά εντάσσεται στη συνολικότερη στρατηγική της PowerGlobe να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρωπαϊκή αγορά LNG.

Υπενθυμίζεται ότι η PowerGlobe Europe διαθέτει αντίστοιχη μονάδα στην LNG Hrvatska d.o.o. της Κροατίας.

Προηγούμενο άρθροΛάρισα – Γαλέος γίγας πουλήθηκε από ιχθυοπωλείο – Τρομάζει το μέγεθός του
Επόμενο άρθροΝτόρα Μπακογιάννη – «Βροχή» τα μηνύματα συμπαράστασης στη μάχη της με τον καρκίνο